Vijesti iz svijeta
petak, 27 Mart 2020 00:00

Europol: Naglo raste kriminal i prodaja lažnih lijekova, maski i dezinficijenasa

Ocijeni...
(0 glasova)

francuskapolicijaPorasla je stopa kriminala tokom pandemije korona virusa, a kriminalci i bande se brzo organiziraju, upozorio je Europol.

U martu je zaplijenjeno gotovo 34.000 krivotvorenih hirurških maski u globalnoj policijskoj akciji.

Porasla je stopa kriminala tokom pandemije korona virusa, a kriminalci i bande se brzo organiziraju, upozorio je Europol.

Istražitelji su otkrili porast kibernetičkog kriminala, prevara, krađa i krivotvorenja, upozorava se u izvještaju evropske policijske organizacije objavljenom u petak, prenosi Hina.

U izvještaju se navodi da je od izbijanja epidemije korona virusa znatno porasla prodaja krivotvorenih zaštitnih sredstava - maski, dezinficijensa i lijekova.

U martu je zaplijenjeno gotovo 34.000 krivotvorenih hirurških maski u globalnoj policijskoj akciji, objavio je Europol.
Krivotvoreni lijekovi

Krivotvoreni lijekovi uključuju antivirusne lijekove, lijek klorokin protiv malarije i vitamine.

Direktorica Europola Catherine De Bolle kaže da je to neprihvatljivo.

"Ovakve kriminalne aktivnosti za vrijeme zdravstvene krize osobito predstavljaju prijetnju i mogu ugroziti ljudske živote", rekla je De Bolle.

Europol je također upozorio na kibernetički kriminal, osobito zbog toga što mnogi sada rade od kuće pa su njihovi podaci i mreže na kojima su prijavljeni manje sigurni.

Europol očekuje i brzi porast preevara.

"Prevaranti su vrlo brzo prilagodili zloglasne obrasce i iskoristili strahove i brigu žrtava tokom krize", navodi se u izvještaju.

(Agencije)

Procitano 380 puta

S5 Box