Vijesti iz svijeta
srijeda, 01 April 2020 00:00

Tesla isporučuje besplatne respiratore bolnicama širom svijeta

Ocijeni...
(0 glasova)

bolnicaJedini zahtjev je da se respiratori odmah počnu koristiti za pacijente kojima su potrebni, a ne da se čuvaju u skladištu, poručio je izvršni direktor kompanije Elon Musk.

Troškovi uređaja i dostave su besplatni, kaže Elon Musk.

Američka kompanija za proizvodnju električnih vozila i čiste energije Tesla objavila je da će besplatno bolnicama širom svijeta isporučiti respiratore, prijeko potrebnu opremu u jeku pandemije novog korona virusa.

"Imamo dodatne respiratore, koje je odobrila FDA. Dostavljamo ih bolnicama širom svijeta u Teslinim regijama isporuke. Troškovi uređaja i dostave su besplatni", objavio je na Twitteru Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) regulatorno je tijelo i federalna agencija američkog Odjela za zdravstvo i ljudske usluge, prenosi Anadolija.

"Jedini zahtjev je da se respiratori odmah počnu koristiti za pacijente kojima su potrebni, a ne da se čuvaju u skladištu", poručio je Musk.
SAD-u donirano 1.000 respiratora

Izvršni direktor kompanije pozvao je zainteresirane da stupe u kontakt s njim ili Teslom.

Musk je prošle sedmice rekao da su iz Kine kupili više od 1.200 respiratora i da su ih dopremili u Sjedinjene Američke Države.

Gavin Newsom, demokratski guverner Kalifornije, potvrdio je prošle sedmice da je Musk svojoj državi dao 1.000 respiratora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila pandemiju korona virusa.

WHO je, uz Evropu, novim epicentrom pandemije proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od Covida-19 u svijetu je umrlo više od 42.300 ljudi, a potvrđeno je više od 860.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 180 zemalja.

Do sada se oporavilo više od 175.000 osoba.

(Agencije)

Procitano 441 puta

S5 Box