Vijesti iz svijeta
subota, 11 April 2020 00:00

Indija siječe hiljade topola u Kašmiru zbog korona virusa

Ocijeni...
(0 glasova)

kasmirNaučnici tvrde kako nema dokaza da polen topole pospješuje širenje korona virusa, no indijske vlasti to ignoriraju.

Vlasti su izdale nalog za sječu 42.000 stabala topole na javnim površinama u Kašmiru.

Indijske vlasti u Kašmiru naredile su masovnu sječu stabala topole za koja se strahuje da bi mogle pospješiti pandemiju COVID-19 u toj regiji, dok naučnici tvrde da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza, prenosi agencija Anadolija.

Ženske topole, lokalno poznate kao „Russi Frass“, cvjetaju u proljeće i luče polen u obliku pamučnih perjanica koje mogu izazvati otežano disanje kod ljudi alergičnih na polen.

Međutim, naučnici tvrde da nema dokaza da polen topole u Kašmiru pogoršava bolesti respiratornog trakta i da ne postoje naučne studije i dokazi da taj polen može prenositi korona virus.

Vlasti su izdale nalog za sječu 42.000 stabala topole na javnim površinama u Kašmiru, a zemljoposjednicima je naređeno da posijeku i stabla na svojim imanjima.

Simbol teritorije

Zemljoposjednici i aktivisti za zaštitu okoliša oštro su osudili taj potez indijskih vlasti u Kašmiru i tvrde da bi tako masovna sječa topole mogla izazvati ekološku katastrofu u toj regiji.

Topola, poznata kao Sjevernoameričko drvo pamuka (NACT), u Kašmir je stigla 1982. godine u okviru pomoći koju je Svjetska banka dala toj regiji, a trenutno u Kashmiru ima više od 20 miliona takvih stabala.

Topole trenutno slove za simbol Kašmira i glavni su pečat njegovog krajolika.

„Ne smijemo sječi topole u tako velikom obimu. To bi bila ekološka katastrofa“, kazao je za Anadoliju botaničar Mohammad Muheem i dodao da bi tako bila izazvana velika erozija tla, smanjen nivo oksigena i ugroženo stanište stotina vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta.

(Agencije)

Procitano 311 puta

S5 Box