Vijesti iz svijeta
srijeda, 15 April 2020 00:00

Donald Trump obustavio finansiranje WHO-a

Ocijeni...
(0 glasova)

trump1Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će Sjedinjene Američke Države privremeno prestati finansirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), zbog njenog "lošeg upravljanja" epidemijom novog korona virusa.

Istakao je kako je blizu dovršetka plana za zaustavljanje korona virusa i ponovno otvaranje izmučene američke ekonomije u nekim dijelovima zemlje, koji bi vjerovatno trebao biti spreman prije 1. maja.

Trump je prije sedam dana zaprijetio WHO-u, a sada je otišao i korak dalje, prenosi Hina.

"Danas sam naredio obustavu finansiranja WHO-a, dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja korona virusa", rekao je on na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunio svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.
Udarac za američku ekonomiju

Sjedinjene Američke Države najveći su donator WHO-a, s više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je otprilike 15 posto njenog budžeta.

"Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njenom izvoru, s vrlo malo preminulih."

Već danima Trumpova administracija oštro kritizira stav agencije Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi, posebno stavove koje Washington smatra previše povoljnim za Peking.

Washington se posebno žali što su američke mjere zaštite u krizi, poput postepenog zatvaranja granica, naišle na snažni otpor WHO-a, koji je "nastavio pozdravljati kineske čelnike zbog njihove spremnosti na dijeljenje informacija".

Govoreći o ponovnom pokretanju američke ekonomije, Trump je kazao kako je blizu dovršetak plana o pokretanju privrednih aktivnosti, dodavši kako bi neke savezne države mogle biti spremne i prije 1. maja na osnovu niske stope zaraze.

Trump želi pokrenuti ekonomiju što je prije moguće, nakon što je, uslijed zaraze korona virusom, umrlo gotovo 26.000 Amerikanaca, a nekoliko miliona je ostalo bez posla.

Američki predsjednik se bori protiv optužbi da je sporo odgovorio na pandemiju, a podrška javnosti koju je imao u vođenju krize je pala.
Gotovo 26.000 žrtava virusa

Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posljedica virusa.

Prema najnovijim podacima, SAD ima više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da "nije vrijeme" za smanjivanje resursa za WHO.

"Sada nije vrijeme za smanjenje resursa za operacije WHO-a ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa. Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu, koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica", rekao je on.

Predsjednica Američkog medicinskog udruženja Patrice Harris nazvala je ovo "opasnim korakom u pogrešnom smjeru, koji neće olakšati pobjedu nad Covidom-19", i pozvala Trumpa da preispita odluku.

Iz Centra za zdravstvenu sigurnost Univerziteta "Johns Hopkins" su poručili kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije.
'Covid-19 ne treba pasoš'

"Pandemija nije vrijeme za raditi takve stvari. Ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. WHO čini greške, kao što je to učinio u odgađanju reakcije na epidemiju ebole 2013. i 2014. godine u zapadnoj Africi. Možda će biti potrebne reforme, ali nakon što pandemija prođe", kazao je Amesh Adalja, stručnjak za zarazne bolesti i viši naučnik.

Orgnizacija Protect Our Care smatra kako ovo nije ništa drugo nego pokušaj Trumpa da odvrati pažnju od neuspjeha njegove administracije u pripremi pandemije.

"Da budemo jasni, WHO nije bez greške, ali je nerazumno smanjiti finansiranje na vrhuncu globalne pandemije. Ovaj će potez nesumnjivo učiniti Amerikance manje sigurnim."

Trumpa je kritizirao i William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskg centra univerziteta Vanderbilt.

"Ovaj virus ne treba pasoše. U nekoliko kratkih mjeseci otputovao je na sve kontinente svijeta, osim na Antarktik. Ako se ikad desio događaj koji bi nam pokazao kako moramo raditi jače kao globalna zajednica, to je to", rekao je on.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 270 puta

S5 Box