Vijesti iz svijeta
četvrtak, 23 April 2020 00:00

Umjereni zemljotresi pogodili Zagreb, tresao se i Sabor

Ocijeni...
(0 glasova)

zemljotres3Novi potres jačine 3,2 po Richteru pogodio je jutros Zagreb, a nakon njega uslijedio je još jedan, slabiji.

Seizmološka služba Hrvatske izvijestila je da je prvi potres koji je jutros u 9,52 sati pogodio Zagreb bio magnitude 3,2 prema Richteru, a drugi, koji je uslijedio sedam minuta nakon toga, magnitude 2,3 prema Richteru, prenosi Hina.

Jutros su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili dva potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 9:52 sati, a drugi u 9:59 minuta.

Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3,2 prema Richteru, intenziteta u epicentru IV stepena Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice i osjetio se širom Zagreba i okolice.

Drugi potres bio je slab, magnitude 2,3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stepena Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba, saopćili su iz Seizmološke službe.

Euromediteranski seizmološki centar koji je prvi objavio podatak o jačini potresa, naveo je da se radilo o potresu jačine 3,5 po Richteru, dva kilometra sjeveroistočno od Zagreba.

Potres se osjetio u raznim dijelovima grada i bio je praćen tutnjavom. Par minuta nakon tog potresa, uslijedio je još jedan, slabiji.

Potres se desio za vrijeme sjednice hrvatskog Sabora, no zastupnici su nastavili s radom.

Zbog potresa koji je 22. marta pogodio Zagreb, saborska je zgrada oštećena, zastupnici su tri sedmice zasjedali na drugoj lokaciji, a prošle su se sedmice vratili na Markov trg.

Šteta od zemljotresa

Hrvatski ministar građevine Predrag Štromar potvrdio je ranije da se šteta od zemljotresa koji je pogodio Zagreb i okolinu prije mjesec procjenjuje na oko 42 milijarde kuna (oko 5,5 milijardi eura).

U jakom potresu od 5,5 stepeni po Richteru koji je 22. marta ujutru pogodio Zagreb i okolinu, smrtno je stradala 15-godišnjakinja u stambenom objektu u centru grada, a povrijeđeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Najviše je stradao strogi centar grada i područje Markuševca, gdje je i bio epicentar zemljotresa.

Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, vjerski objekti, ali i automobili na koje su padali delovi fasada i krovova.

Mjesec nakon najvećeg potresa na području Zagreba, zabilježeno je više od hiljadu manjih potresa.

(Agencije)

Procitano 239 puta

S5 Box