Vijesti iz svijeta
petak, 24 April 2020 00:00

Talibani odbili Ghanijevu ponudu za ramazansko primirje

Ocijeni...
(0 glasova)

talibaniDok je život hiljadu zarobljenika ugrožen zbog korona virusa, tražiti primirje nije razumno ni uvjerljivo, navode talibani.

Talibani su nastavili napade na afganistansku vojsku širom zemlje nakon potpisivanja sporazuma krajem februara.

Talibani su odbili ponudu predsjednika Ashrafa Ghanija za primirje u vrijeme ramazana, koji je u petak počeo u Afganistanu, gdje se ratuje već 40 godina.

"Dok je život 1.000 zarobljenika ugrožen zbog korona virusa, tražiti primirje nije razumno ni uvjerljivo", napisao je na Twitteru glasnogovornik pobunjenika Suhail Shahin, optužujući vladu za "opstrukciju mirovnog procesa", prenosi Hina.

Snažna napetost već sedmicama vlada između Kabula i pobunjenika zbog razmjene 5.000 talibanskih zarobljenika za 1.000 afganistanskih vojnika, što je glavna tačka sporazuma koji su krajem februara potpisali Washington i pobunjenici, ali ga afganistanske vlasti nisu ratificirale.

Napadi talibana

Sjedinjene Američke Države u tom tekstu obećale su da će povući vojsku iz Afganistana za 14 mjeseci uz uvjet da talibani poštuju sigurnosne obaveze i počnu "međuafganistanske" pregovore o budućnosti zemlje.

No, talibani su nastavili napade na afganistansku vojsku širom zemlje.

Ipak, prilikom potpisivanja sporazuma s Amerikancima u Dohi poštivali su devetodnevni djelomični prekid vatre od 22. februara do 2. marta.

(Agencije)

Procitano 266 puta

S5 Box