Vijesti iz svijeta
petak, 01 Maj 2020 00:00

Sirija: Izrael napao područje Quneitre u Siriji

Ocijeni...
(0 glasova)

helikopter1Sirija je optužila Izrael da je rano jutros izveo napade iz zraka na sirijski dio Golanske visoravni, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Kako je navela sirijska državna agencija SANA „neprijateljski izraelski helikopteri" su ispalili nekoliko raketa na pozicije u južnoj regiji ubrzo nakon ponoći. Raketiranje područja Quneitra pričinilo je samo materijalnu štetu, dodaje se u izvještaju, ali se ne navodi šta je ciljano.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji potvrdio je udare, rekavši kako su ciljane pozicije iranskih snaga i proiranskih milicija. Tom napadu je prethodio čitav niz udara na snage povezane s Iranom u posljednjim sedmicama.

Ministar odbrane Izraela Naftali Bennett je u utorak, kako se čini, potvrdio da je Izrael izveo udar iz vazduha na iranske snage u Siriji u ponedeljak. On je rekao da vojska nastoji potisnuti Iran iz Sirije, dok je prethodno nastojala spriječiti iransko utvrđivanje kraj izraelske granice.

„Nećemo više dozvoliti da rastu strateške prijetnje tik uz našu granicu, a da ne preduzmemo akciju. Nastavit ćemo prenositi borbu na neprijateljsku teritoriju“, rekao je Bennett, prenijeli su izraelski mediji.

Najava napada

U napadu rano u ponedeljak na vojnu pistu kraj Damaska poginula su četvorica proiranskih boraca, saopćio je SOHR. Još troje civila poginulo je od gelera, ali nije jasno da li je to rezultat eksplozija izraelskih raketa ili dejstva sirijske protivzračne odbrane.

Prije tog napada Bennett ga je, kako se čini, najavio, upozorivši slušaoce radija u nedjelju da „otvore uši“ kako bi čuli vijesti o akcijama Izraela protiv Irana u Siriji.

Izrael kaže da je prisustvo Irana u Siriji, gdje se bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prijetnja jer Teheran također nastoji da se za stalno učvrsti na izraelskim sjevernim granicama.

Izrael također prijeti da će povesti vojnu akciju da onemogući Iranu da snabdeva libanski Hezbollah unaprijeđenim oružjem.

Izraelski zvaničnici obično ne preuzimaju odgovornost za napade u Siriji ali su priznali da je izvedeno stotine pa i hiljade udara u toj zemlji od početka sirijskog gradjanskog rata 2011. godine.

 

(Agencije)

Procitano 210 puta

S5 Box