Vijesti iz svijeta
petak, 22 Maj 2020 00:00

Palestinska uprava odbila prihvatiti pomoć UAE-a

Ocijeni...
(0 glasova)

palestina6Pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata protiv COVID-a 19 upućena je preko Izraela, što je za Palestince neprihvatljivo.

Palestinski ministar zdravstva kaže da ne postoji koordinacija kad je riječ o medicinskim potrepštinama iz UAE-a.

Palestinska uprava odbila je prihvatiti pomoć koju su Ujedinjeni Arapski Emirati preko Izraela poslali Palestini za borbu protiv korona virusa i bolesti COVID-19.

Palestinski ministar zdravstva Mey Keyle govorio je na događaju organiziranom u vezi s borbom protiv COVID-a 19 u Betlehemu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

"S nama ne postoji bilo kakva koordinacija u vezi s medicinskim potrepštinama iz UAE-a. Stoga odbijamo takvu pomoć, koja dolazi bez usaglašavanja", rekao je on, prenosi Anadolija.

Avion iz Emirata, koji je prevozio medicinsku pomoć za Palestince, sletio je u utorak na izraelski aerodrom nakon polijetanja iz Abu Dhabija, što je označilo prvi javni let između dviju država, uprkos tome što UAE nije imao službene veze s Izraelom.

Zbližavanje Izraela i Emirata

Etihad Airways, državni avioprevoznik u državnom vlasništvu, potvrdio je let.

"Etihad Airways izveo je 19. maja namjenski humanitarni teretni let iz Abu Dhabija u Tel Aviv, kako bi pružio medicinsku robu Palestincima", rekli su iz kompanije agenciji AP u utorak.

Naglašavajući da je Palestina država, Keyle je kazao da sve što se odnosi na Palestinu treba učiniti koordinacijom s Ministarstvom zdravstva.

Palestinski izvor, koji nije želio otkriti svoj identitet, rekao je da su medicinske zalihe UAE-a upućene Izraelu u saradnji sa specijalnim koordinatorom Ujedinjenih naroda za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolajem Mladenovim.

Izrael i UAE, koji ranije nisu imali diplomatske odnose, privlače pažnju zbližavanjem u posljednjem periodu, piše Anadolija.

Za razliku od Jordana i Egipta, koji su potpisali mirovne sporazume s Izraelom 1978. i 1994. godine, druge arapske države službeno poriču da imaju veze s Izraelom, koji je desetljećima okupirao palestinske teritorije.

Posljednjih godina, međutim, nekoliko zaljevskih država, poput UAE-a, Saudijske Arabije i Omana, njegovalo je tajne veze s Izraelom.

Netanyahu: To je izvanredna stvar

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u januaru 2018. godine, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao: "Postoji približavanje Izraela i drugih zemalja na Bliskom istoku, što bi bilo nezamislivo prije 10 godina."

"Svakako da u svom životu nikad nisam vidio nešto takvo, a starosne sam dobi, manje-više, kao država Izrael, tako da je to izvanredna stvar."

Dva mjeseca kasnije, u martu, Saudijska Arabija je dozvolila putničkom avionu povezanim s Izraelaom da po prvi put prođe kroz njen zračni prostor, čime je prekršila 70-godišnju zabranu.

U oktobru iste godine Netanyahu se na Muscatu u neočekivanom, nenajavljenom putovanju susreo s sultanom Omana Qaboosom.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 471 puta

S5 Box