Vijesti iz svijeta
srijeda, 01 Juli 2020 00:00

Guardian: SAD kupio sve zalihe remdesivira, svijetu prijeti nestašica

Ocijeni...
(0 glasova)

trumpZabrinuti zbog ovog jednostranog poteza SAD-a, stručnjaci se pitaju šta će se dogoditi kada se pojavi vakcina za COVID-19.

Gilead je vlasnik patenta za remdesivir što znači da nijedna druga kompanija ne smije proizvoditi ovaj lijek.

Sjedinjene Američke Države kupile su sve dostupne zalihe remdesivira, lijeka koji dokazano djeluje protiv COVID-a 19, ne ostavljajući ništa za druge zemlje.

Stručnjaci su zabrinuti zbog ovog jednostranog poteza SAD-a i u strahu od većih posljedica, pitajući se šta će se dogoditi kada se pojavi vakcina za COVID-19. Trumpova administracija pokazala je da je spremna nadmašiti sve zemlje kako bi osigurala medicinske potrepštine za SAD, piše Guardian.

“Posjeduju pristup većini zaliha remdesivira, pa ništa nije ostalo za Evropu”, kaže doktor Andrew Hill, naučnik sa Univerziteta u Liverpoolu.

Remdesivir, prvi lijek kojeg su SAD proglasile efikasnim u borbi protiv novog tipa korona virusa nakon što se pokazalo da pomaže ljudima u bržem oporavku, razvila je kompanije Gilead.

Prvih 140.000 doza koje su isporučene širom svijeta potrošene su, a Trumpova administracija sada je kupila više od 500.000 doza. Riječ je o kompletnoj količini koju će kompanija Gilead proizvesti u julu, augustu i septembru.

“Predsjednik Trump postigao je nevjerovatan ugovor sa Gileadom kako bi Amerikancima osigurao pristup prvom odobrenom lijeku za COVID-19”, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

“Želimo da, koliko god je to moguće, osiguramo remdesivir svakom pacijentu u SAD-u kojem je potreban”, rekao je.

Epidemija u SAD-u ne jenjava

Kompanija Gilead je vlasnik patenta ovog lijeka koji je prvobitno bio namijenjen liječenju ebole, ali nije djelovao, što znači da ga nijedna druga kompanija ne smije proizvoditi.

Američka vlada navela je da šest doza ovog lijeka košta 3.200 dolara.

Ovaj dogovor napravljen je čim je postalo jasno da je pandemija COVID-a 19 u SAD-u ne jenjava.

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci upozorio je da SAD idu u pogrešnom smjeru i da bi situacija mogla postati još gora.

“Idemo u pogrešnom smjeru. Prošle sedmice su SAD imale dnevni rast i do 40.000 slučajeva zaraze, a ja se ne bih iznenadio kada bi se ta brojka popela i na 100.000, pod uvjetom da ne dođe do nekog preokreta”, rekao je Fauci pred Senatom.

Sjedinjene Američke Države u utorak su zabilježile oko 47.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije.

Ukupno je u SAD-u dosad zabilježeno 2.5 miliona slučajeva korona virusa.

(Agencije)

Procitano 253 puta

S5 Box