Vijesti iz svijeta
petak, 17 Juli 2020 00:00

Rusi besplatno dobivaju zemljišta na Arktiku

Ocijeni...
(0 glasova)

rusija3Kremlj nastoji razviti svoj resursima bogati krajnji sjever, te će Rusi besplatno moći dobiti zemljišta na arktičkom području Rusije.

Vladimir Putin je ruski dio Arktika odredio za prioritet te obnavlja tamošnju infrastrukturu.

Kremlj nastoji razviti svoj resursima bogati krajnji sjever te će Rusi besplatno moći dobiti zemljišta na arktičkom području Rusije kako bi tamo izgradili dom i pokrenuli poslove, po nacrtu zakona koji je pripremila ruska vlada.

Predsjednik Vladimir Putin je ruski dio Arktika odredio za prioritet te obnavlja tamošnju infrastrukturu, snaži vojno prisustvo i pokušava od sjevernog morskog pravca napraviti važnu pomorsku rutu, prenosi Hina.

Nacrt zakona, koji je pripremilo Ministarstvo nacionalnih resursa, predviđa program po kojem bi stanovnici ruskog Arktika mogli besplatno dobiti do jednog hektara zemljišta kako bi tamo izgradili kuću ili ga koristili za posao, primjerice turizam.
Putin potpisuje prijedlog

Nakon šest mjeseci taj bi program postao otvoren za sve Ruse, saopćilo je Ministarstvo nacionalnih resursa u izjavi.

Prije nego što postane zakon, prijedlog još treba odobriti parlament i potpisati Putin.

Po prijedlogu bi svaka od arktičkih regija odredila zemljišta koja će staviti na raspolaganje za program.

Ta će zemljišta biti dana na pet godina, nakon kojih bi se njihovi korisnici trebali registrirati kao vlasnici ili ih dobiti u dugoročan najam.

Moskva je sličnu inicijativu pokrenula na svom dalekom istoku 2016. godine, kako bi potaknula rast ekonomije i stanovništva na svom rijetko naseljenom istočnom rubu.
Većina živi u gradovima

"To će definitivno biti faktor za privlačenje novih stanovnika na Arktik, uključujući pokretanje malih poduzeća", rekao je guverner regije Murmanska.

Gotovo 90 posto ljudi na ruskom Arktiku živi u velikim gradovima poput Murmanska, Norilska i Arhangelska, navelo je Ministarstvo nacionalnih resursa.

Moskva je tokom razdoblja SSSR-a snažila svoje prisustvo na tom području, ali je tamošnja industrija počela slabiti nakon što je 1991. godine raspad SSSR-a doveo do pada broja stanovnika.

(Agencije)

Procitano 129 puta

S5 Box