Vijesti iz svijeta
četvrtak, 23 Juli 2020 00:00

Mediji: Smrtonosna tajna nevidljive kineske armade

Ocijeni...
(0 glasova)

brodMorem izgriženi i oderani drveni "čamci duhova" mjesecima plutaju po Japanskom moru, neki s leševima izgladnjelih sjevernokorejskih ribara, od čijih tijela obično ostaju samo kosturi.

Prošle godine više od 150 takvih jezivih plovila stiglo je do obale Japana, a više od 500 u posljednjih pet godina, piše američki informativni portal NBC, prenosi Beta.

Godinama ta zastrašujuća pojava muči japansku policiju, čija je najbolja pretpostavka bila da klimatske promjene tjeraju lignje od obale Sjeverne Koreje te se tamošnji očajni ribari otiskuju sve dalje na pučinu, odakle se ne mogu vratiti, i umiru od iscrpljenosti, dehidracije, vreline sunca...

Istraga TV-kanala NBC News, zasnovana na novim satelitskim podacima, otkrila je objašnjenje, za koje stručnjaci kažu da je vjerovatnije: Kina ima armadu brodova za industrijski ribolov - "nevidljivu" za obične metode osmatranja kopnenih vlasti, koja ilegalno lovi u sjevernokorejskim vodama, rastjerujući odatle manje sjevernokorejske brodove i čamce i izazivajući smanjenje nekad obilnih jata lignji za više od 70 posto.

Kineski brodovi - njih skoro 800 tokom 2019. godine - izgleda da krše sankcije Ujedinjenih naroda koje zabranjuju strani ribolov u sjevernokorejskim vodama.

Ranije 'nevidljiva' stranim vlastima

Te sankcije, uvedene 2017. godine kao odgovor na nuklearne probe Sjeverne Koreje, imale su za cilj da je kazne tako što joj UN ne dozvoljava da prodaje prava na ribolov u svojim vodama u zamjenu za stranu valutu kojom oskudijeva.

"To je najveći poznati slučaj ilegalnog ribolova neke industrijske flote u vodama druge države", rekao je Jaeyoon Park, stručnjak za obradu podataka iz organizacije Global Fishing Watch sa sjedištem u Washingtonu, svjetske neprofitne grupe za očuvanje okeana, čiji je suosnivač Google.

Ta grupa se specijalizirala za korištenje vještačke inteligencije i satelita, čime je, zajedno s međunarodnim timom akademskih istraživača, otkrila kinesku flotu, ranije "nevidljivu" stranim vlastima i neuhvatljivu drugim metodama.

Kina je članica Vijeća sigurnosti UN-a, koje je jednoglasno potpisalo sjevernokorejske sankcije, ali njena ribolovna armada, koja krši upravo tu zabranu, čini gotovo trećinu čitave kineske ribarske flote na otvorenom moru, kaže Global Fishing Watch.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je na pitanje o tome odgovorilo da "Kina dosljedno i savjesno provodi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje se odnose na Sjevernu Koreju" i da "dosljedno kažnjava" ilegalni ribolov, ali nije ni priznalo ni poreklo slanje svojih ribarskih brodova u sjevernokorejske vode.

Rasvjeta kao na nogometnim stadionima

Dvije zemlje su se u martu anonimno žalile UN-u da Kina krši te sankcije i dale dokaze, uključujući satelitske snimke kineskih brodova koji love u sjevernokorejskim vodama i svjedočenje jedne kineske ribarske posade koja je upozorila svoju vladu da je poslata u tuđe, sjevernokorejske vode.

Ribolovna područja u Japanskom moru, koje se u Koreji naziva Istočno more, nalaze se između dviju Koreja, Japana i Rusije i među najspornijim su i najslabije kontroliranim morima svijeta.

Do sada je ogromno prisustvo kineskih brodova u tom kraju bilo u velikoj mjeri skriveno, jer njihovi kapetani rutinski isključuju svoje "transpondere", koji automatski javljaju njihov položaj, čineći ih nevidljivim za kopnene vlasti.

U većini zemalja taj postupak je nezakonit.

Global Fishing Watch i njegovi partneri mogli su, međutim, dokumentirati kretanje kineskih plovila, koristeći nekoliko vrsta satelitske tehnologije, uključujući onu koja noću registrira jarka svjetla.

Mnogi brodovi za lov na lignje koriste izuzetno jaka svjetla kako bi privukli plijen bliže površini mora, da bi lakše lovili.

Kinezi, uz svjetla ravna rasvjeti nogometnih stadiona, koriste i takozvane vučne parove brodova, koji plove uporedo, na razdaljini, s mrežom između njih koja "češlja" more hvatajući sve što pliva, a sada su snimljeni sa satelita.

'Čamci duhovi' prevoze špijune i lopove

Zbog takvog ribolova, sjevernokorejski ribari posljednjih godina moraju ploviti sve dalje na pučinu i nestaju u tolikom broju da se neka obalska mjesta duž istočne obale Sjeverne Koreje nazivaju "selima udovica".

Pošto je u protekle dvije godine više od 50 tijela Sjeverokorejaca u čamcima more donijelo na japanske obale - kaže japanska Obalska straža, ti mučni prizori su raspalili napetost sa Sjevernom Korejom i izazvali paranoju u Japanu.

Neki nagađaju da "čamci duhova" prevoze špijune, lopove ili čak i "ljude-oružje" - osobe s nekom teškom zaraznom bolešću koje namjerno šalju u Japan, prenosi NBC.

Međutim, objašnjenje je da su ti Sjeverokorejci zapravo samo slabo opremljeni siromašni ribari, koji su očajnički riskirali živote ploveći predaleko, rekao je Jung-Sam Lee, naučnik Korejskog pomorskog instituta i jedan od autora istraživanja za Global Fishing Watch.

Pošto su ih tajfuni "pretukli" ili im pokvarili motor, ribarske čamce s mrtvim ribarima je struja Tsushima donijela do zapadne obale Japana.

Ti drveni brodići i čamci, poslije mjeseci i mjeseci na moru, obrasli školjkama i algama, dugi su pet do sedam metara i obično nose pet do 10 ribara, koji imaju samo kanister vode za piće, ribarske mreže i pribor, prema izvještajima japanske Obalske straže.

Svi ostaci tijela nađeni na "čamcima duhova" su muški, a neka su se toliko raspala da ih japanski istražitelji ne mogu razdvojiti i analizirati, a sa sjevernokorejske strane nema saradnje radi istrage.

Višemilionska dozvola za ribolov

Kina je 2004. godine sa Sjevernom Korejom potpisala višemilionski ugovor o dozvoli za ribolov, što je dovelo do drastičnog povećanja broja kineskih brodica u sjevernokorejskim vodama.

Ali, međunarodne sankcije uvedene 2017. godine, kao odgovor na lansiranje raketa i nuklearne probe Sjeverne Koreje, trebale su joj zabranom ribolova za strance uskratiti ključne izvore prihoda potrebnih za to.

Kina, iako dugogodišnji dobrotvor Sjeverne Koreje, potpisala je te sankcije tek na pritisak SAD-a, a kineski ministar trgovine objavio posvećenost svoje vlade da ih provede.

S druge strane, hrana iz mora, uključujući lignje, šesti je po veličini izvozni artikal Sjeverne Koreje, a njen šef Kim Jong-un zahtijeva da se lovi sve više.

U jeku sankcija UN-a i kako su devizne rezerve opadale, sjevernokorejska vlada je pokušala ojačati svoju ribarsku industriju, pretvarajući obične vojnike u ribolovce, otpremajući ih iako slabo obučene, u zloglasno uzburkane vode.

Sankcije su pojačale i nestašicu benzina u Sjevernoj Koreji te japanski istražitelji kažu da su ionako slabo održavani i potrošeni motori nekih korejskih ribarskih "čamaca duhova", koje je more donijelo, a mahom svi imaju samo 12 konjskih snaga, jednostavno ostali bez goriva.

Od 2013. godine najmanje 50 onemoćalih ljudi spašeno je sa tih trošnih brodica, ali u razgovorima s japanskom policijom rijetko su rekli više od toga da su se izgubili na moru i da hoće kući, u Sjevernu Koreju.
Smrt od gladi, hipotermije ili dehidracije

Obdukcije nađenih tijela ribara obično pokazuju da su umrli od gladi, hipotermije ili dehidracije.

"Konkurencija industrijskih kineskih bordova s vučnim mrežama je sjevernokorejske ribare potisnula sve dalje, čak i u vode susjedne Rusije", rekao je Jung-Sam Lee, naučnik čiji je institut otkrio da su u ruskim vodama ilegalno lovile stotine sjevernokorejskih plovila 2018. godine.

U 2017. godini je japanska Obalska straža prijavila da je otjerala više od 2.000 sjevernokorejskih ribarskih brodica koje su ilegalno lovile u vodama Japana.

Dok širom svijeta mnoge vrste ribe i drugih morskih stvorenja nestaju neviđenom brzinom zbog klimatskih promjena, zbog previše lova i ilegalnog industrijskog ribolova, i zalihe se smanjuju, konkurencija raste i sukobi zemalja koje žive od ribolova su sve češći.

Kina je uzela čak gotovo 15 procenata ukupnog svjetskog ulova ribe 2018. godine, kaže američka Agenciji za ribarstvo.

Mnoge vrste ribe najbliže kineskim obalama nestale su od prekomjernog ulova i industrijalizacije ribolova, zbog čega kineska vlada snažno subvencionira svoje ribolovce da plove svijetom u potrazi za ulovom bilo čega.

Ribarska flota Kine je posljednjih godina hvatala 50 do 70 posto svjetskog ulova lignji na otvorenom moru, po procjeni kineske vlade.

Ti brodovi često ilegalno love u vodama drugih zemalja, ukazuje analiza kompanije za istraživanje mora C4ADS.

Po drugom indeksu, koji su prošle godine objavili stručnjaci za ribolov i globalni kriminal, Kina ima najgoru ocjenu u svijetu po ilegalnom, neprijavljenom i nereguliranom ribolovu.

'Kada dođu, Kinezi preuzmu vlast'

Kineski ribarski brodovi su poznati po agresivnim, obično naoružanim posadama, koje ne prezaju od namjernog sudaranja radi oštećivanja ili potapanja drugih ribarskih ili stranih patrolnih brodova, kažu zvaničnici američke Ratne mornarice i specijalisti za pomorsku sigurnost.

"Kada dođu, oni preuzmu vlast", rekao je Kim Byeong Su, guverner južnokorejskog otoka Ulleung, u Istočnom moru.

Kaže da su kineski brodovi za lignje uništili dva glavna izvora života njegovog malog otoka: turizam i ribolov.

Neprijateljstvo otočana prema kineskoj floti se pogoršava, rekao je guverner, naročito kada naiđe loše vrijeme i armada od više od 200 kineskih brodova za lignje stigne istovremeno u luku Ulleung da bi se sklonila od oluje.

Guverner je kazao, piše na kraju NBC, da je nemoćan da im kaže da odu, a oni se ponašaju nasilno, mijenjaju ulje u motorima ispuštajući ga u more, a dok odlaze vuku sidra uništavajući cijevi vodovoda, rekao je i zatražio da "vanjski svijet sazna šta se ovdje dešava".

(Agencije)

Procitano 126 puta

S5 Box