Vijesti iz svijeta
petak, 21 Avgust 2020 00:00

London, Pariz i Berlin odbili zahtjev SAD-a za vraćanje sankcija Iranu

Ocijeni...
(0 glasova)

iranŠef američke diplomatije Mike Pompeo optužio ih je da su "izabrali svrstati se uz (iranske) ajatolahe" umjesto uz svog saveznika SAD.

Sjedinjene Američke Države službeno su u četvrtak podnijele zahtjev UN-u

Velika Britanija, Francuska i Njemačka kazale su da neće podržati američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015, navodeći da to ne bi bilo u skladu s nastojanjima da se taj sporazum podrži.

"Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze", navodi se u zajedničkom priopćenju triju država.

U izjavi zemalja saveznica ističe se da tri države ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom, iz kojeg je SAD istupio.

"Iran se ne pridržava sporazuma"

Sjedinjene Američke Države službeno su u četvrtak podnijele zahtjev UN-u da se ponovno uvedu sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U pismu koje je Washington uputio Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma.

Šef američke diplomatije Mike Pompeo optužio je London, Pariz i Berlin da su "izabrali svrstati se uz (iranske) ajatolahe" umjesto uz svog saveznika SAD.

(Agencije)

Procitano 152 puta

S5 Box