Vijesti iz svijeta
četvrtak, 27 Avgust 2020 00:00

Napadač iz Christchurcha dobio kaznu kakva nikad nije dosuđena na Novom Zelandu

Ocijeni...
(0 glasova)

novizeland1Napadač na džamije u Christchurchu, Brenton Tarrant osuđen je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta za ubistvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu.

Sudija Cameron Mander rekao je da se iza Tarrantove "izopačene" ideologije krije "silna mržnja" koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

"Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje", rekao je sudac Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Sudac je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

"Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski", rekao je sudija.

Dana 15. marta 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potaknuvši val osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je u martu priznao krivicu.

Glavni tužilac Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj "nije zapamćen u istoriji zločina na Novom Zelandu".

"Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu (...) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom", rekao je.

Doživotni zatvor je "jedina primjerena kazna" za Tarranta, zaključio je Zarifeh.

(6yka.com)

Procitano 159 puta

S5 Box