Vijesti iz svijeta
četvrtak, 10 Septembar 2020 00:00

Jordan ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka

Ocijeni...
(0 glasova)

jordan1Vlada Jordana je najavila ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka za nezaposlene muškarce starosti od 25 do 29 godina, u vrijeme kada raste nezaposlenost od početka pandemije korona virusa.

Ministarstva rada i odbrane su objavila da će novi vojni rok trajati 12 mjeseci, uključujući tri mjeseca isključivo vojne obuke i preostalih devet mjeseci stručne i tehničke obuke, prenosi Beta.

"Zajednički inauguriramo nacionalni projekat služenja vojnog roka u partnerstvu s oružanim snagama", rekao je premijer Omar Razzaz.

Od svakog Jordanca u pomenutom dobu, koji je zdrav i ne radi, niti studira, zahtijeva se da služi vojsku za mjesečnu platu od 120 eura.

Nezaposlenost 23 posto

Ministar rada Nedal El-Batayneh je najavio da će 5.000 mladih ljudi rođenih 1995. biti regrutirano ove, a 15.000 naredne godine.

Od obaveznog služenja vojnog roka se odustalo 1991. godine, a obnavlja se u vrijeme kada se ekonomska situacija u Jordanu pogoršala zbog pandemije.

Javni dug te male zemlje s oko deset miliona stanovnika prelazi 100 procenata bruto društvenog proizvoda (BDP).

Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost je dostigla 23 procenta u prvoj četvrtini ove godine, a lani je u istom periodu iznosila 19 posto.

(Agencije)

Procitano 70 puta

S5 Box