Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 14 Septembar 2020 00:00

Grčka otvorila novi kamp na Lezbosu, hiljade migranata odbilo smještaj

Ocijeni...
(0 glasova)

grckaGrčka je otvorila novi šatorski kamp za migrante koji su ostali bez krova nad glavom nakon što je u požaru uništen kamp Moria na otoku Lezbos u kojem su bili smješteni. Ipak, hiljade migranata je odbilo ući u novi prostor protestujući zbog loših uslova.

DW piše da novi šatorski kamp ima kapacitet primiti 3.000 migranata te da su Grčke vlasti kazale da će svi biti smješteni u toku ove sedmice.

"Za pet dana operacija će biti završena. Svi će biti u novom kampu", kazao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi.

Očekivalo se da će se u jednom danu u novi kamp useliti najmanje 300 migranata, međutim, situacija je ipak drugačija. Veliki broj migranata koji su bili u uništenom Moria kampu potražili su azil u drugim zemljama EU i bolje životne uslove.

Novinari koji se trenutno nalaze na Lezbosu javljaju s terena da "nakon mnogih teških godina provedenih u kampu Moria, ni migranti, ali ni stanovnici ovog otoka ne žele novi kamp".

Oni koji su se odlučili smjestiti u novi kamp morali su se testirati na koronavirus.

Mnogi od 11.000 migranata koji su ostali bez smještaja od srijede spavaju na otvorenom na području uništenog kampa na Lezbosu.

Međutim, u subotu je došlo do sukoba kada je stotine migranata mirno protestovalo, a uništavanje kampa u požaru je postalo izazov za grčke zvaničnike koji pokušavaju brinuti o migrantima.

Samim time, to je potaklo pomoć iz cijele Evrope istovremeno podgrijavajući kritike migracione politike EU.

Ponuda Njemačke da prihvati oko 150 djece iz migrantskog kampa naišla je na široke kritike grupa za zaštitu prava ranije ove sedmice koji su naveli da ova država može priuštiti smještaj većeg broja migranata.

Ministar razvoja Njemačke Gerd Muller kritikovao je ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera pozvajući Njemačku da preuzme 2.000 migranata.

(DW)

Procitano 47 puta

S5 Box