Vijesti iz svijeta
petak, 16 Oktobar 2020 00:00

Novih 3.000 jevrejskih domova na Zapadnoj obali

Ocijeni...
(0 glasova)

palestina10Ove godine je odobrena izgradnja ukupno 12.150 domova u jevrejskim naseljima, prema podacima organizacije Mir sada.

Novo odobrenjranije dio je građevinskog buma koji je uzeo maha od kako je predsjednik SAD-a Donald TrumpEPA-EFE

Izrael je odobrio planove o izgradnji više od 3.000 domova na okupiranoj Zapadnoj obali, a izraelska ljevičarska organizacija koja nadgleda širenje jevrejskih naselja je ocijenila da je tako 2020. postala jedna od godina u kojoj se najviše gradi na tom području.

Novo odobrenje, uz više od 2.000 novih stambenih jedinica odobrenih ranije, dio je građevinskog buma koji je uzeo maha od kako je predsjednik SAD-a Donald Trump, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Odobrenje je dato mjesec nakon što je Izrael obećao da će odgoditi planove o aneksiji dijelova Zapadne obale u zamjenu za sporazum o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ove godine je odobrena izgradnja ukupno 12.150 domova u jevrejskim naseljima, po podacima organizacije Mir sada, i to je najviše od kako je Trump postao predsjednik početkom 2017. godine.

To je, također, najviše stambenih jedinica u jednoj godini od kako Mir Sada prati takvu izgradnju od 2012. godine.
Palestinski san o nezavisnosti

Palestinci polažu pravo na kompletnu Zapadnu obalu koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i namjeravaju tamo osnovati nezavisnu državu, zajedno s Pojasom Gaze i Istočnim Jerusalemom.

Kažu da će uskoro 500.000 jevrejskih naseljenika živjeti na Zapadnoj obali i da se time otežava ostvarenje njihovog sna o nezavisnosti.

Ranije administracije SAD-a i ostali dio međunarodne zajednice protivili su se širenju jevrejskih naselja, ali je Trump, okružen savjetnicima blisko povezanim s pokretom jevrejskih naseljenika, zauzeo drugačiji stav.

Za razliku od njih, Trump nije kritizirao i osuđivao najavu izgradnje novih stanova i u novembru prošle godine je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo rekao kako ta zemlja ne smatra jevrejska naselja nelegalnim po međunarodnom pravu.

(Agencije)

Procitano 69 puta

S5 Box