Print this page
utorak, 17 Novembar 2020 00:00

Bugarska stavlja veto na početak pregovora EU-a i S. Makedonije

Ocijeni...
(0 glasova)

makedonija2Bugarska će u utorak staviti veto na početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u Europskoj uniji, zbog neriješenih historijskih sporova dvije države, izjavio je potpredsjednik bugarske Vlade Krasimir Karakačanov.

"Podržavamo pristupanje Sjeverne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da riješi sporove i primijeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu riješila, složit ćemo se o početku pregovora", rekao je on za bugarski javni radio, prenosi Beta.

Vijeće EU-a za opće poslove u utorak bi trebalo usvojiti okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena država predsjedavajuća EU-om do kraja godine.

'Rješavanje historijskih sporova'

Sjeverna Makedonija je postigla 2018. godine, poslije dugog neslaganja, kompromis s Grčkom oko njenog imena, što je toj državi omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Vlada Bojka Borisova, u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, nedavno je pooštrila ton, kritizirajući zvanično Skoplje zbog nespremnosti da rješava historijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i historijskim knjigama.

"Njihova cjelokupna državna politika i dalje se zasniva na jeziku mržnje" prema Bugarskoj, izjavila je u nedjelju bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva.

Ranije je rekla kako bi Bugarska mogla staviti veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korijene i ako ne prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina.

(Agencije)

Procitano 407 puta