Vijesti iz svijeta
utorak, 17 Novembar 2020 00:00

U Austriji počeo lockdown, zabrana kretanja tokom cijelog dana

Ocijeni...
(0 glasova)

koronavirusAustrijski parlament usvojio je odluku o drugom "zaključavanju" Austrije, s ograničenjem kretanja koje će važiti tokom cijelog dana, u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Nove mjere potpunog "zaključavanja", po uzoru na proljeće, primenjuju se od utorka i važit će do 6. decembra, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata.

Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerija, apoteka, banaka, pošta i benzinskih pumpi.

Ograničenje kretanja proširuje se na cijeli dan, tako da će građani moći izaći iz svoja "četiri zida" samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomognu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Također se zatvaraju škole, odnosno svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

Za razliku od "blagog zaključavanja", koje je usvojeno početkom novembra, a koje je predviđalo zabranu kretanja od 20.00 sati navečer do 6:00 sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hotelijerstva, ovaj put su samo vladajuće partije - Narodna stranka Austrije (OVP) i Zeleni - glasali za nove mjere.

Opozicija, uključujući Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO), koja je prethodnu mjeru podržala, kritizirala je vladu.

SPO i NEOS su istakli da smatraju zaključavanje pravom mjerom, ali ne podržavaju predviđeno zatvaranje škola.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija "zaključavanje".

Šef zastupničkog kluba OVP-a u Parlamentu August Veginger optužio je opoziciju za neodgovorno ponašanje, prenosi Al Jazeera.

(klix.ba)

Procitano 444 puta

S5 Box