Vijesti iz svijeta
petak, 27 Novembar 2020 00:00

Turska: Doživotni zatvor za 337 osoba u postupku o neuspjelom puču

Ocijeni...
(0 glasova)

turska4Optuženo je bilo gotovo 500 osoba iz zračne baze u blizini Ankare.

Do sada je dovršeno 289 sudskih postupaka u vezi sa pokušajem državnog udara.

Turska je izrekla kazne doživotnog zatvora za 337 bivših pilota i ostalih koji su osumnjičeni da su učestvovali u pokušaju državnog udara prije četiri godine, javio je AFP u četvrtak, pozivajući se na sudski dokument.

Optuženo je bilo gotovo 500 osoba iz zračne baze u blizini Ankare, osumnjičenih da su planirali zbaciti vlasti u julu 2016., u pokušaju puča usmjerenog protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Među osuđenima su prvenstveno piloti koji su bombardirali više simboličnih mjesta u Ankari, poput zgrade parlamenta, te časnici koji su rukovodili državnim udarom iz vojne baze Akinci.

Od četvero civila, među kojima je i poduzetnik Kemal Batmaz, svaki je osuđen na 79 kazni teškog doživotnog zatvora, što podrazumijeva puno strožije mjere zatočenja i u turskom pravosuđu zamjenjuje smrtnu kaznu ukinutu 2004. godine.

Kažnjeno više od 4.100 osoba

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. jula 2016, obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak.

Do sada je dovršeno 289 sudskih postupaka u vezi sa pokušajem državnog udara, a 10 je i dalje u toku. Val hapšenja nastavlja se i danas, no manjim intenzitetom u odnosu na razdoblje odmah nakon pokušaja puča.

Erdogan optužuje imama Fetulaha Gulena za planiranje i organizaciju puča. Gulen je bivši saveznik turskog predsjednika s kojim se razišao i sada živi u SAD-u. Gulen negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Turski sudovi su do sada izrekli kazne za pokušaj puča za više od 4.100 osoba. Više od 2.500 osoba je osuđeno na doživotni zatvor.

(Agencije)

Procitano 597 puta

S5 Box