Vijesti iz svijeta
četvrtak, 03 Decembar 2020 00:00

Iran mijenja igru: Popustite sankcije ili počinjemo obogaćivanje uranija

Ocijeni...
(0 glasova)

radijacijaIslamska Republika Iran promijenila je pristup problemu američkih sankcija nametnutih zbog navodnog razvoja nuklearnog programa. Zvanični Teheran odaslao je poruku da će ozakoniti obogaćivanje uranija ukoliko one ne budu olakšane u roku od dva mjeseca.

Iran je odlučio i zaustaviti inspektore Ujedinjenih nacija u novom prijedlogu zakona koji bi podigao granicu obogaćivanja uranija, elementa potrebnog za crpljenje nuklearne energije, ali i za proizvodnju nuklearnog oružja, na velikih 20 posto.

Podsjetimo, historijski dogovor između SAD-a, Evropske unije i Irana ograničio je ovaj postotak na 3,67 posto, ali je administracija Donalda Trumpa napustila sporazum i nametnula Iranu nove oštre sankcije.

Kap koja je očigledno prelila teheransku čašu jeste ubistvo naučnika Mohsena Fakhrizadeha koji je bio na čelu programa za koji su zapadne sile tvrdile da za cilj ima razvoj nuklearne bombe.

Iran i dan danas tvrdi da bomba nije bila u razvoju te da je program bio miroljubive prirode.

Iran vjeruje da iza ubistva stoji Izrael, dok zvanični Tel Aviv još uvijek nije komentarisao slučaj.

Zakon nalaže da će Iran početi povećano obogaćivanje uranija do 20 posto te da će instalirati napredne uređaje centrifuge u tom procesu, ukoliko evropski partneri za dva mjeseca ne "riješe problem sankcija" koje su uvedene 2018. godine nakon što je SAD napustio sporazum iz 2015.

Zanimljivo je da se rok poklapa s krajem predsjedavanja Donalda Trumpa nakon kojeg predsjednik postaje Joe Biden. Također, sam predsjednik Irana Hassan Rouhani usprotivio se ovakvom zakonu i načinu rješenja problema sankcija.

(klix.ba)

Procitano 343 puta

S5 Box