Vijesti iz svijeta
petak, 04 Decembar 2020 00:00

U borbama u Nagorno-Karabahu poginula 2.783 azerbejdžanska vojnika

Ocijeni...
(0 glasova)

azerbejdanMinistarstvo odbrane Azerbejdžana iznijelo je podatke kako su u borbama s armenskim snagama u regiji Nagorno-Karabah poginula 2.783 vojnika ove zemlje.

Ministarstvo je saopštilo kako su vojne operacije u ovoj regiji trajale 44 dana te da je u njima ranjeno 1.245 vojnika. Više od stotinu azerbejdžanskih vojnika proglašeno je nestalim dok su trenutno u toku DNK analize za 103 vojnika kako bi se utvrdili njihovi identiteti.

Kada su u pitanju detaljni podaci o činovima poginulih vojnika, iz Azerbejdžana su najavili kako će te informacije biti naknadno objavljene.

"Naše teritorije, o kojima smo sanjali gotovo 30 godina, oslobođene su okupacije, a cijena toga bili su životi naših vojnika. Profesionalni razvoj borbenih planova i djelovanja, upotreba sofisticiranih vojnih tehnologija, efikasno korištenje različitih vrsta trupa, apsolutna zračna nadmoć i druge taktičke i strateške prednosti naše vojske znatno su smanjili naše gubitke u vojnom smislu. Međutim, rat ne može biti bez gubitaka", saopštili su iz ministarstva odbrane ove zemlje.

Podsjetimo, Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigle dogovor o okončanju sukoba posredstvom Rusije, čime je predviđeno povlačenje armenskih snaga iz regija Agdam, Lachin i Kalbajar, što je na kraju i ispoštovano, te je na ovim područjima uspostavljena azerbejdžanska vlast.

(klix.ba)

Procitano 352 puta

S5 Box