Vijesti iz svijeta
četvrtak, 24 Decembar 2020 00:00

Upozorenje Hamasa liderima islamskog svijeta

Ocijeni...
(0 glasova)

hamas1Čelnik Hamasa je liderima arapskih i muslimanskih zemalja poručio kako normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku političku grešku.

Politički lider palestinskog pokreta otpora Hamasa Ismail Haniyeh poslao je pismo liderima više od 30 arapskih i muslimanskih zemalja i upozorio ih na opasnosti koje proizilaze iz procesa normalizacije odnosa s Izraelom.

Iz Hamasa su saopćili da je Haniyeh liderima arapskih i muslimanskih zemalja u pismu kazao kako normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku političku grešku, koja je sa strateškog aspekta štetna po interese islamskog svijeta i koja predstavlja zabadanje noža u leđa palestinskom narodu, prenosi Anadolija.

Izrazivši ogorčenost time što su neke arapske zemlje uz posredstvo SAD-a potpisale sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, Haniyeh je u pismu naveo kako je svaki sličan potez u islamskom svijetu veoma opasan.

‘Zajednički neprijatelj’

Poručio je da Izrael jeste i da će biti prvi zajednički neprijatelj svih muslimanskih i arapskih zemalja.

“Normalizacijom odnosa s Izraelom se ugrožava vlastitu sigurnost, krše se norme i deklaracije Arapske unije i Organizacije islamske saradnje. Koristi od normalizacije imaju samo okupatorske izraelske snage, a najveći gubitnici će biti zemlje koje krenu u takvu normalizaciju”, poručio je čelnik Hamasa.

Haniyeh je dalje u pismu naveo kako su šturi, politički, humano i strateški neutemeljeni stavovi zemalja koje tvrde da odnose s Izraelom normaliziraju zarad palestinskih interesa.

U saopćenju iz Hamasa nisu otkrili liderima kojih zemalja je Haniyeh poslao pismo.

Ujedinjeni arapski Emirati i Bahrein su sredinom septembra u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom, a potom su to uradile i vlasti Sudana i Maroka.
Reklama

Ranije su samo Egipat (od 1979. godine) i Jordan (od 1994. godine) bile zemlje arapskog svijeta koje su imale uspostavljene odnose s Izraelom.

(Agencije)

Procitano 318 puta

S5 Box