Vijesti iz svijeta
petak, 25 Decembar 2020 00:00

Turska želi bolje odnose sa Izraelom

Ocijeni...
(0 glasova)

izrael9Erdogan je u novinarima u petak u Istanbulu rekao da je Turska imala problema s ‘visokim dužnosnicima’ u Izraelu i da bi odnosi mogli biti ‘puno drugačiji’ da nije bilo tih problema.Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da Turska želi imati bolje odnose s Izraelom, ali je kritizirao izraelsku politiku prema Palestincima kao “neprihvatljivu” i “crvenu liniju” za Ankaru, prenosi Hina.

Dvije zemlje su, uprkos trgovinskim vezama, imale napete odnose posljednjih godina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ankara je više puta osudila izraelsku okupaciju Zapadne obale i postupanje prema Palestincima.

Erdogan je u novinarima u Istanbulu rekao da je Turska imala problema s “visokim dužnosnicima” u Izraelu i da bi odnosi mogli biti “puno drugačiji” da nije bilo tih problema.

“Da nema problema na visokom nivou, naši odnosi bi bili puno drukčiji… Voljeli bismo naše odnose dovesti do višeg nivoa”, dodao je.

Ne prihvatamo politiku prema Palestincima

“Politika nad Palestincima je naša ‘crvena linija’. Nemoguće nam je prihvatiti izraelsku politiku prema Palestincima. Njihovi nemilosrdni postupci tamo su neprihvatljivi”, kazao je turski predsjednik.

Turska i Izrael, bivši saveznici, međusobno su protjerali najviše diplomate 2018. godine, nakon što su izraelske snage ubile desetke Palestinaca na granici Gaze.

Izrael je u augustu optužio Tursku za davanje pasoša desecima pripadnika Hamasa u Istanbulu i opisao taj potez “vrlo neprijateljskim korakom”, o kojemu će vlada razgovarati s turskim dužnosnicima.

Hamas je 2007. godine okupirao Gazu od snaga odanih palestinskom čelniku Mahmoudu Abbasu, a skupina je od tada tri puta ratovala s Izraelom.

Turska tvrdi da je Hamas legitimni i demokratski izabran politički pokret.

Kritika zbog ‘zbližavanja’ s arapskim zemljama

Izrael, koji je ove godine uspostavio odnose sa četiri arapske zemlje, objavio je u srijedu da radi na normalizaciji odnosa s petom arapskom zemljom.

Tunis je u utorak objavio da ne namjerava normalizirati odnose s Izraelom.

Ankara je napala zbližavanje Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, uz posredništvo Sjedinjenih Američkih Država.

Erdogan je ranije prijetio da će prekinuti diplomatske odnose s UAE-om i povući svog izaslanika.

Palestinci su kritizirali arapske države zbog normalizacije odnosa s Izraelom i smatraju to izdajničkim činom.

(Agencije)

Procitano 339 puta

S5 Box