Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 28 Decembar 2020 00:00

Ministar odbrane Akar: Turska će uvijek biti uz Libiju

Ocijeni...
(0 glasova)

libijaMinistar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je danas da će lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar i njegove pristalice biti shvaćeni kao legitimna meta ako napadnu turske jedinice, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovaj ratni zločinac, siledžija, ubica Haftar i njegovi pomagači moraju znati da će bilo gdje postati legitimna meta ukoliko izvedu bilo kakav napad na turske jedinice. Neće moći pronaći mjesto gdje bi se skrili ako naprave takav potez. Stoga, neka svako pažljivo postupa", rekao je Akar u obraćanju tokom susreta sa turskim vojnicima u Libiji.

Ministar Akar zajedno sa delegacijom u kojoj se još nalaze načelnik Generalštaba turske vojske general Yasar Guler i zapovjednici turskih snaga boravi u službenoj posjeti Libiji.

"Turske snage su sve zadatke koji su im dodijeljeni izvršile bez ikakvih nesreća ili problema", istakao je Akar.

Naglasio je da turske trupe ulažu ogromne napore kako bi doprinijele sigurnosti Turske, ali i drugih zemalja, uključujući Libiju i Azerbejdžan, dodajući da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet drugih država.

Podsjetio je kako Turska i Libija dijele zajedničku prošlost dugu čak 500 godina.

"Glavni problem u Libiji je Haftarova grupa i njegove pristalice. Oni su izvor svih problema", rekao je Akar te dodao da su masakri koje je izveo pučista Haftar ponovo izašli na vidjelo nakon što je u Tarhuni otkrivena 21 masovna grobnica:

"Nažalost, svijet i dalje šuti na sve ovo, ali vjerujemo da će Vlada nacionalnog jedinstva i dalje institirati na dokazivanju ovih zločina protiv čovječnosti. Stoga vjerujemo da će biti nastavljena istraga pred Međunarodnim krivičnim sudom te da će zločinci odgovarati za svoja djela."

Napominjući da turske oružane snage u okviru sporazuma u Libiji obavljaju vojnu obuku, saradnju i konsultantske aktivnosti, Akar je kazao da je do sada oko tri hiljade Libijaca prošlo obuku.

"Turska će uvijek biti uz Libiju i Libijce i s takvim uvjerenjem ćemo postupati i ubuduće", dodao je turski ministar odbrane.

Akar je naglasio da je general Haftar pučista i pijun ili igračka stranih snaga.

"Samo Turska je reagovala na vriske žrtava i potlačenih koji su se suočili sa masakrima Haftarovih snaga. Nismo mogli nijemo posmatrati progone i nasilje", kazao je Akar, dodajući da je Haftar odgovoran za prolijevanje bratske krvi u Libiji:

"Ovdje je uspostavljen prekid vatre, a u okviru tog primirja vode se i politički pregovori. Ovim političkim razgovorima pokušava se pronaći neko rješenje. Dakle, važno je da svako doprinese kako bi se postiglo političko rješenje. Bilo kakav postupak izvan toga bio bi pogrešan. Ključni su jedinstvo i integritet Libije te da Libija pripada Libijcima."

Poručio je i da će Turska uvijek biti uz braću u Libiji te da će uvijek podržavati Vladu nacionalnog jedinstva.

Ankara i Tripoli su 27. novembra potpisali pakt o vojnoj saradnji, kao i sporazum o pomorskim granicama u istočnom Mediteranu.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Vlada Libije uspostavljena je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

(AA)

Procitano 289 puta

S5 Box