Vijesti iz svijeta
srijeda, 30 Decembar 2020 00:00

Tri nova potresa u Hrvatskoj, jedan je bio 4,8 Richtera

Ocijeni...
(0 glasova)

potrespetrinjaPotres magnitude 4,9 prema Richteru pogodio je u srijedu ujutro središnju Hrvatsku, prema Evropskom mediteranskom seizmološkom centru.

Dogodio se u 6,15 sati na dubini od 10 kilometara s epicentrom 37 kilometara jugoistočno od Zagreba i 18 kilometara zapadno od Siska.

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da je područje Petrinje jutros zatresla serija od tri potresa nakon 6 sati – u 6,15 sati magnitude 4,7, u 6,26 sati 4,8 i u 6, 29 sati magnitude 3,9.

Snažan potres pogodio je Hrvatsku u utorak, koji je usmrtio sedam a povrijedio više osoba. Prema podacima EMSC-a, potres je magnitude 6,2 Hrvatsku zatresao u utorak nakon 12 sati, a epicentar je bio južno od Zagreba. To je najveći potres do sada koji je pogodio zemlju ove godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam, kako su jučer izvijestile zdravstvene vlasti.

‘Tlo će se i dalje tresti’

Ivančić je potvrdila da će se tlo i dalje tresti. „Hoće, trest će se duže vrijeme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih“, kazala je.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak. „Sasvim sigurno“, rekla je.

Navela je da je Petrinju od ponedjeljak pogodila „ogromna količina“ manjih potresa. Trese se gotovo svaku minutu, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić izvijestio je da su noćas pripadnici te službe obišli 84 sela i zaselka na potresom pogođenom području, te istaknuo da nigdje nisu zatekli ljude pod ruševinama ili one koji trebaju hitnu pomoć.

„Zatekli smo ljude vani, nigdje nije zatečen netko pod ruševinama ili da treba hitnu pomoć. Imali smo, doduše, dvije osobe s lomovima ruku, koje smo zbrinuli i predali hitnoj medicinskoj pomoći“, rekao je Granić u srijedu ujutro javljajući se iz Petrinje za Hrvatski radio.

(Agencija i AlJazeera)

 

Procitano 452 puta

S5 Box