Vijesti iz svijeta
petak, 01 Januar 2021 00:00

Turski naučnici razvili brzi test na koronu, daje rezultate za samo 10 sekundi

Ocijeni...
(0 glasova)

koronavirusTurski naučnici su izumili novi sistem dijagnosticiranja infekcije COVID-19 koji može zamijeniti dosadašnje široko upotrebljive PCR testove.

Sistem nazvan Diagnovir daje 99 posto pouzdane rezultate za samo 10 sekundi, bez ikakve potrebe za uzimanjem neugodnog brisa iz nosa, kao u slučaju PCR testiranja. Pri tome turski sistem daje tačne rezultate čak i u prvim fazama zaraze, piše Daily Sabah.

Ovaj uređaj, zasnovan na nanotehnologiji, razvili su naučnici na Univerzitetskom nacionalnom centru za istraživanje nanotehnologije (UNAM) i sada su krenuli u njegovu masovnu proizvodnju. Ovi naučnici dosad su radili i na drugim projektima kako bi pružili pomoć u borbi protiv pandemije.

"Koronavirus je čestica promjera 150 nanometara, a u UNAM-u imamo istraživače koji godinama rade na proučavanju nanočestica. To je upravo njihovo područje stručnosti. Nakon što su prvi slučajevi zaraze prijavljeni u Turskoj, oni su počeli raditi na projektu izrade jedinstvene tehnologije", rekao je profesor Abdullah Atalar, predsjednik Univerziteta Bilkent.

Uređaj Diagnovir na osnovu brisa usta daje brze rezultate za pozitivne slučajeve, ali istraživači kažu da je potrebno malo više vremena kako bi potvrdio negativne rezultate.

"PCR testovi mogu dati tačne rezultate od dva do tri dana nakon početka bolesti. Naš sistem smanjuje čekanje na sekunde i može dati rezultate u ranoj fazi bolest", rekao je profesor Bülend Ortaç, viši istraživač koji je radio na projektu.

On je dodao da će vjerovatno trebati još dva mjeseca za pokretanje masovne proizvodnje ovih sistema, a čiju upotrebu su odobrile zdravstvene vlasti u Turskoj.

(klix.ba)

Procitano 334 puta

S5 Box