Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 04 Januar 2021 00:00

Muslimanski učenjaci pozivaju na bojkot Izraela

Ocijeni...
(0 glasova)

alaksa11Međunarodna unija muslimanskih učenjaka je pozvala na masovni bojkot Izraela sve dok se ne povuče sa svih teritorija koje drži pod okupacijom.

Saopćenje, koje potpisuju predsjednik udruženja Ahmed er-Raysuni i generalni sekretar Ali al-Qaradaghi, objavljeno je u nedjelju na zvaničnom Facebook profilu ove unije, prenosi Anadolija.

“Pozivamo na bojkot izraelske države, koja je trenutno okupirala džamiju Al-Aqsa, napada našu braću i sestre na Golanskoj visoravni u Siriji i u Palestini te razara njihove domove i zemlju“, navodi se u saopćenju.

Otpor kao moralna obaveza

Navodi se kako je otpor okupaciji svim legitimnim sredstvima i progon okupatora moralna obaveza prema islamu, što je priznato međunarodnim zakonom kao i rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Uz isticanje kako je okupaicja privremena situacija i time ne opravdava oduzimanje privatne imovine, u saopćenju se navodi kako se “oni koji naručuju ili trguju s dobrima okupatora priznaju kao griješnici koji pomažu u ovom zločinu“.

“Pozivamo sve muslimane na masovni bojkot Izraela dok se ne povuče sa svih okupiranih teritorija.“

Egipat i Jordan ranije su priznali Izrael, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko postale najnovije države iz arapskog svijeta koje su normalizirale odnose s Izraelom 2020. godine.

(Agencije)

Procitano 353 puta

S5 Box