Vijesti iz svijeta
srijeda, 06 Januar 2021 00:00

Kako je zaljevska kriza potaknula Katar na širenje vojske

Ocijeni...
(0 glasova)

bazakatarKatar je pokrenuo jedan od najambicioznijih programa naoružanja viđen na Bliskom istoku u posljednje vrijeme.

Njegove oružane snage eksponencijalno rastu kako se zračne snage povećavaju s 12 na 96 borbenih aviona, a na putu je i više.

Njegova vojska i mornarica bilježe brzu ekspanziju jer Katar troši milijarde dolara kako bi se zaštitio.

Katar je s velikim brojem iseljeničkog stanovništva tradicionalno bio usredotočen na unutrašnju sigurnost, ali nagli pad u odnosima s velikim i dobro naoružanim susjedima natjerao ga je da preispita svoju vojsku.

Odnosi su se pokvarili nakon Arapskog proljeća jer je svaka zemlja u Vijeću za zaljevsku suradnju (GCC) nastojala pomoći i podržati razne frakcije u sukobima u Libiji i Siriji koji su se razvijali.

Rastuće regionalno neprijateljstvo postalo je oštro u fokusu 2014. godine kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein opozvali svoje ambasadore iz Katara.

Izopćen unutar GCC-a

Iako su vraćeni u Dohu nekoliko mjeseci kasnije, bilo je jasno da je unutar GCC-a došlo do značajnog raskola koji vjerojatno neće uskoro zacijeliti.

Katar je tiho gledao u pojačavanje svojih oskudnih oružanih snaga.

Sve više izopćen unutar GCC-a, Katar je tražio saveznike u regiji. Već je bio dom divovskoj zračnoj bazi Al Udeid, prednjem stožeru Centralne komande Sjedinjenih Država ili CENTCOM-u. U bazi se nalazi više od 10.000 osoblja i ključna je američka imovina na Bliskom istoku, a Katar čini ključnim saveznikom.

Turska je također pružila opsežnu potporu. U znak solidarnosti 2016. godine Turskoj je bilo dopušteno uspostaviti vojnu bazu u Kataru, u kojoj je u početku bilo stotine turskog osoblja upućenog kako bi obučili katarske žandarmerije i specijalne snage. Također je poslala poruku da Katar nije sam i da ima moćne saveznike u regiji. Dio sve veće vojne saradnje dvije zemalje, odluka je odmah izazvala neprijateljsku reakciju katarskih susjeda.

Što je prijetnja invazijom od strane Saudijske Arabije i UAE postajala opipljivija, Katar je pokušao ubrzati svoj program nabave oružja.

Zrakoplovstvo se najznačajnije širi

Od svih rodova katarske vojske, zrakoplovstvo prolazi kroz najznačajnije širenje. 2017. katarsko zrakoplovstvo Emiri ili QEAF sastojalo se od desetak borbenih aviona Mirage 2000 francuske proizvodnje i nekoliko alfa trenera. Relativno mali broj Miragesa beznadno bi bili nadmašeni velikim modernim zračnim snagama koje posjeduju Saudijska Arabija i UAE.

Katar se neravnoteži pozabavio s tri značajne kupnje novih, naprednih borbenih aviona.

U maju 2015. Doha je s francuskim avio divom Dassaultom potpisala ugovor vrijedan 6 milijardi dolara za 24 borbena aviona Rafale. Daljnjih 12 naručeno je u 2018. godini kao dio početnog posla, čime je ukupan broj dosegnuo 36. Katar također ima mogućnost kupiti još 36.

Katar se tu nije zaustavio. 2017. potpisao je ugovor s američkim proizvođačem Boeingom u iznosu od 12 milijardi dolara za 36 naprednih borbenih aviona F-15QA. Iako je stari zrakoplovni okvir, F-15QA je najnapredniji u svojoj liniji, specijalizirao se za zračnu superiornost i, sve češće, daljinski napad na zemlju. Katarska verzija može nositi više oružja, a njezini senzori su ažurirani.

Diversifikacija zrakoplovstva

Nastojeći dodatno diverzificirati svoje zrakoplovstvo, Katar je u septembru 2017. godine s Ujedinjenim Kraljevstvom potpisao pismo namjere za 24 borbena aviona Eurofighter Typhoon. To je još jedan napredni avion, čistokrvan, nadmoćan u zraku, a sposoban za najrazličitije zadatke.

Odlučan za jačanje svojih vojnih sposobnosti na kopnu, Katar je nastojao dramatično proširiti svoju flotu glavnih borbenih tenkova. Kupio je i vidio isporuku 62 vrlo napredna njemačka Leoparda 2A7, vjerojatno jednog od najboljih tenkova na tržištu. Oni su prilagođeni za specifičnu borbu na visokim temperaturama i pjeskovitom terenu pustinje.

Brza vojna ekspanzija nije bez izazova. Kupnja oružja iz više zemalja znači da logistika i opskrba mogu biti problem. Integracija sve složenijih sistema u jedinstvenu strukturu također može biti izazov. Najveća prepreka katarskoj vojsci bit će radna snaga. U maloj zemlji s 2,78 miliona stanovnika, obučeno osoblje vješto u oružju i taktikama ratovanja 21. stoljeća relativno je malo.

(Agencije)

Procitano 313 puta

S5 Box