Vijesti iz svijeta
petak, 08 Januar 2021 00:00

UN: Cijene hrane prošle godine porasle 3,1 posto

Ocijeni...
(0 glasova)

hrana3Organizacija za hranu i poljoprivredu je saopćila da je indeks cijena hrane porastao za 3,1 posto na godišnjem nivou u 2020. godini.

Cijene hrane u svijetu dostigle su trogodišnji maksimum u 2020. godini, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopćila je da je indeks cijena hrane porastao za 3,1 posto na godišnjem nivou u 2020. godini, u prosjeku za 97,9 poena više nego 2019. godine.

Indeks cijena hrane također je naglo porastao za 2,2 posto prošlog mjeseca, potaknut rastom cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica, prenosi Anadolija.

Indeks cijena biljnog ulja u decembru je porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dostigavši ​​najviši nivo od septembra 2012. godine.

Skuplji meso, mlijeko, žitarice, šećer…

Cijene mliječnih proizvoda porasle su za 3,2 posto na mjesečnom nivou u decembru, najviše zbog ogromne potražnje za uvozom u svijetu i zabrinutošću zbog negativnih utjecaja toplijih vremenskih prilika na proizvodnju mlijeka u Okeaniji.

Indeks cijena mesa zabilježio je mjesečni rast od 1,7 posto u decembru, cijene žitarica su također porasle za 1,1 posto u odnosu na novembar, a cijene šećera su veće za 0,6 posto.

Indeks cijena hrane FAO-a je trgovinski indeks koji prati međunarodne tržišne cijene pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

(Agencije)

Procitano 685 puta

S5 Box