Vijesti iz svijeta
petak, 15 Januar 2021 00:00

Kuba reformira socijalistički sistem

Ocijeni...
(0 glasova)

kubasadRiječ je o finansijskoj reformi, kojom će, kako kaže Vlada, smanjiti subvencije građanima, preurediti valutni kurs i povećati plate.

Vlada Kube provodi finansijsku reformu, kojom će, kako kaže, smanjiti subvencije građanima, preurediti valutni kurs i povećati plate.

Više od 60 godina Kuba je građanima gotovo besplatno davala rižu, mlijeko, grah, šećer, piletinu, čak i cigarete, skoro besplatna je bila i struja, što je mnogima omogućilo da pristojno žive, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Mjesečnu korpu sa 19 osnovnih namirnica Kubanci su do kraja prošle godine plaćali svega 0,75 dolara (0,6 eura), a od ovog mjeseca ih ona košta deset puta više – sedam dolara (5,76 eura).

‘Mora se naći posao’

Novim mjerama Vlada želi povećati produktivnost i ublažiti ekonomsku krizu preuređujući socijalistički poredak, ali zadržavajući opće beneficije za građane u zdravstvu i obrazovanju.

“To je veliki pomak za društvo koje je 62 godine živjelo i funkcioniralo na isti način“, rekao je kubanski ekonomista Ricardo Torres i dodao kako je osnovna “poruka: za iole lagodan život mora se naći posao“.

Pored pandemije korona virusa, s kojom se bori cijeli svijet, Kuba se bori i s padom bruto domaćeg proizvoda za 11 posto i gubitkom od 5,6 milijardi dolara prihoda zbog ekonomskih sankcija koje je protiv te zemlje ponovo uveo odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump.

Obrazovne i zdravstvene usluge i dalje su besplatne, a Vlada će i dalje davati mlijeko za djecu do sedam godina i hranu ugroženim grupama.

Nezaposleno 2,7 miliona ljudi

Međutim, mnogi smatraju kako će reforme dovesti do povećanja nejednakosti u društvu.

Politički analitičar Harold Cardenas je ocijenio da bi bilo pretjerano reći kako je ovo početak kraja kubanskog socijalističkog sistema, ali da će se mnoge stvari promijeniti.

Oko sedam od 11 miliona Kubanaca je radno sposobno, a nezaposleno je 2,7 miliona ljudi, koji dane povode na ulicama u besposlici.

Vlada ne kaže kako će ih zaposliti, već je samo za kraj ove godine načelno najavila zakon o “podsticanju privatnog biznisa“.

(Agencije)

Procitano 426 puta

S5 Box