Vijesti iz svijeta
utorak, 19 Januar 2021 00:00

Protesti širom Tunisa, sukobi policije i demonstranata

Ocijeni...
(0 glasova)

tunis4Policija je samo u nedjelju privela 632 osobe poslije nereda širom zemlje, koji uključuju pljačku i napade na imovinu.

Stotine mladih sukobilo se noćas s policijom u gradovima širom Tunisa, bacajući kamenje i “Molotovljeve koktele” u glavnom gradu, dok su snage sigurnosti koristile suzavac i vodene topove u pokušaju da uguše nemire.

Organizacija Amnesty International pozvala je na uzdržanost komentirajući snimak na kojem se vidi kako policajci tuku i vuku ljude koje su priveli i pozvala na hitno oslobađanje Hamze Nassrija Jeridija, aktivistu za prava uhapšenog u ponedjeljak, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je u ponedjeljak da je policija samo u nedjelju privela 632 osobe poslije nereda širom zemlje, koji uključuju pljačku i napade na imovinu.

Bez ‘dnevnog reda’ i političkog vodstva

Većina pritvorenih imala je od 15 do 20 godina, piše u izvještaju Amnestyja.

Neredi i protesti uslijedili su poslije desete godišnjice revolucije, koja je, kako navodi britanska agencija, “donijela demokratiju”, ali malo materijalnih dobitaka za većinu Tunižana, a bijes je rastao zbog hronične nezaposlenosti i loših državnih službi.

Međutim, bez jasnog dnevnog reda, političkog vodstva ili podrške glavnih stranaka, nije jasno da li će demonstracije dobiti zamah ili zamrijeti, kao što se desilo s mnogim prethodnim krugovima protesta od 2011. godine, navodi Reuters.

(Agencije)

Procitano 440 puta

S5 Box