Print this page
četvrtak, 18 Februar 2021 00:00

Solomonski otoci: Brod namjerno ispustio 1.000 tona nafte

Ocijeni...
(0 glasova)

brod4Brod ‘MV Quebec’, pod zastavom Paname, koji je nosio pošiljku za sječu drva za kinesku kompaniju, ispustio je tešku naftu u Graciosa zaljevu.

Teretni brod je namjerno ispustio oko 1.000 tona teške nafte u more u blizini obala Solomonskih otoka u Pacifiku, saopćile su državne vlasti.

Kako se navodi, brod “MV Quebec” pod zastavom Paname, koji je nosio pošiljku za sječu drva za kinesku kompaniju, ispustio je naftu u Graciosa zaljevu u provinciji Temotu krajem januara.

Premijer provincije Temotu Clay Forau rekao je da brodovi često namjerno zagađuju more oko Solomonskih otoka, prenosi Tanjug.

“Očigledno je da ovi brodovi idu oko nas i krše zakone o zagađenju mora sve vrijeme. Razlika je u tome što su ovog puta uhvaćeni”, kazao je Forau za Guardian.

Namjerno zagađivanje mora

Forau dodaje da provincijska vlada radi na dva slučaja, uključujući olupinu staru sedam godina koja se nalazi u vodama ispred sjedišta provincijske vlade u gradu Lata, a i iz nje i dalje curi nafta.

“Želimo da se potonuli brod ukloni momentalno, vlasnici broda bi trebali biti odgovorni za to”, kazao je Forau.

Direktor pomorske uprave Solomona Thierry Nervale rekao je za državne medije da je inicijalna procjena da je ” MV Quebec” ispustio oko 1.000 tona teške nafte i da će vlada preuzeti zakonske mjere protiv vlasnika broda.

“Za nas je jasno da je ovo namjerno zagađivanje našeg mora. Nije slučajno”, ocijenio je on.

Nerval je dodao da bi vlasnik ovog broda mogao biti optužen po zakonu Solomonskih otoka.

(Agencije)

 

Procitano 442 puta