Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 22 Mart 2021 00:00

EU odbija pozive Britanije da isporuči vakcine

Ocijeni...
(0 glasova)

europa2Evropska unija odbija pozive britanske Vlade da isporuči vakcine AstraZenece protiv COVID-a 19 proizvedene u fabrici u Holandiji, izjavio je zvaničnik EU.

“Britanci insistiraju na tome da fabrika Halix u Holandiji mora da im isporuči tamo proizvedenu ljekovitu supstancu. To ne funkcionira”, rekao je u nedjelju navečer zvaničnik za Reuters, a prenosi Tanjug.

Fabrika Halix iz Leidena navedena je kao dobavljač vakcina u oba ugovora koje je AstraZeneca potpisala sa Velikom Britanijom i sa Evropskom unijom.

Bivša članica Evropske unije, Britanija, do sada je vakcinisala mnogo više ljudi nego zemlje EU-a proporcionalno stanovništvu.

“Ono što se proizvede u Halixu mora ići u EU”, dodao je zvaničnik.

Britanija je insistirala na tome da se ugovori moraju poštovati.

Blokada izvoza

“Evropska komisija će znati da je ostatak svijeta posmatra to kako se ona ponaša po tom pitanju, i ako se prekrše ugovori i obaveze, to je vrlo štetna stvar za trgovinski blok koji se ponosi svojim zakonima”, rekao je ranije britanski ministar odbrane Ben Wallace za Sky News, odgovarajući na pitanje o prijetnji predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će blokirati izvoz u Britaniju.

Zvaničnik EU-a rekao je da EU ne krši nijedan ugovor.

Evropska unija zaprijetila je u srijedu da će blokirati izvoz vakcina protiv COVID-a 19 u Britaniju kako bi zaštitila oskudne doze za svoje građane, a Von der Leyen je rekla da se epidemiološka situacija pogoršava.

AstraZeneca je saopćila zvaničnicima Evropske unije da Velika Britanija u svom ugovoru o snabdijevanju koristi klauzulu koja sprečava izvoz svojih vakcina dok britansko tržište ne bude u potpunosti pokriveno, rekli su zvaničnici EU-a.

(Agencije)

Procitano 293 puta

S5 Box