Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 17 Maj 2021 00:00

Izrael pokrenuo novu seriju zračnih udara na Palestince

Ocijeni...
(0 glasova)

gaza2Izraelska vojska u ponedjeljak ujutro pokrenula je novu seriju zračnih udara na Pojas Gaze, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da će se napadi na palestinsku enklavu nastaviti svom snagom.

Eksplozije su se čuje u cijelom pojasu od sjevera do juga, a bombardovanje je bilo žešće, obuhvatilo veće područje i trajalo duže od zračnih udara u kojima su u nedjelju poginula najmanje 42 Palestinca, a ranjeni deseci.

Za sada je prijavljeno ranjavanje jednog Palestinca.

Kako tvrdi AP, prenosi Tanjug, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.

Izraelska vojska rekla je da je tokom noći granatirala domove devet viših zapovjednika pokreta Hamas. Neki su korišteni kao spremišta oružja, prema riječima izraelske vojske, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ranije, Hamas je ispalio rakete prema izraelskim gradovima Ashkelon i Beershaba.

Otkako je prije sedmicu počelo nasilje, najmanje 192 osobe, među kojima je 58 djece i 34 žene, poginulo je u Pojasu Gaze.

Izrael je prijavio smrt 10 osoba, uključujući svoje djece.

Vijeće sigurnosti ujedinjenih nacija u nedjelju se sastalo da razgovara o ovoj temu, no, nije uspjelo čak niti dogovoriti zajedničku izjavu.

Kina tvrdi da SAD opstruira Vijeće i sprječava ga da govori „istim glasom“.

Pozivajući se na Tass, Tanjug tvrdi da je SAD treći put blokirao zajedničku izjavu kojom se poziva na trenutni prekid vatre, rekla su dvojica upućenih diplomata za Times of Izrael.

Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina.

 

(AJB)

Procitano 348 puta

S5 Box