Sadržaj iz rubrike Historija
subota, 27 Februar 2016 00:00

S. Most: Održana promocija monografije Tomašica-masovna grobnica

Ocijeni...
(1 glasova)

tomasica3

27. februar 2016. godina - Promocija monografije “Tomašica-masovna grobnica”, čiji autori su Mujo Begić, Senadin Ramić i Zlatan Ališić, održana je sinoć u prepunoj sali Općinske vijećnice Sanski Most. Organizatori ovog događaja bili su Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Asocijacija AKOS Most, Kantonalno udruženje civilnih žrtava rata i porodica sa djecom, Udruženje logoraša i Exit media. O ovoj vrijednoj monografiji govorili su autori knjige, dr. Mujo Begić i Senadin Ramić, te Edin Ramulić, dok je uvodničar i moderator ovog događaja bio prof. Mirsad ef. Spahić.

 

Ova promocija je uveličana stihovima pjesme “Tomašica i druge Palestine”, čija je autorica Danja Đokić i “Prijedor – boja smrti”, koju je napisala naša poznata književnica Melika Salihbeg Bosnawi, a stihove ovih pjesama govorila Admira Arnautović, spikerica na RTV “Sana”.

“Radi se o izuzetno važnom naučnom djelu koje na naučan i nedvosmislen način interpretira istinu o stradanju civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti u Prijedoru.”, istakao je u uvodnom obraćanju efendija Spahić, predsjednik Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport Sanski Most.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja logoraša S. Most gosp. Nihad Ključanin koji je naglasio važnost važnost čuvanja sjećanja na sve žrtve, ali i neophodnost našeg učestvovanja u kulturi pamćenja kroz aktivna svjedočenja, praćenja suđenja zločincima i posjetama lokaliteta masovnih grobnica.

Edin Ramulić, poznati aktivista za zaštitu ljudskih prava i predstavnik nevladinog udruženja “Izvor”, koje okuplja porodice ubijenih i nestalih porodica s područja Prijedora, naveo je kako je Monografija hronološki prikaz događaja ubijanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru. On je istakao kako se sumiranjem dokaza pronađenih na primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj grobnici Jakarina kosa nedvosmisleno potvrdio zločin genocida izvršen u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Istražitelj u Institutu za traženje nestalih osoba BiH i jedan od koautora knjige, Senadin Ramić, kazao je kako je ovo djelo u stvari potpora dokazivanju počinjenog genocida u dolini Sane, istakavši kako će se golema količina dokumenata i činjenica u Monografiji moći koristiti kao dokaz naučnim insitucijama i pravosudnim organima u BiH i svijetu u dokazivanju stvarne istine o onome šta se dešavalo tokom agresije na našu zemlju.

Dr. Mujo Begić, šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine za Bosansku Krajinu i stalni naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, je rekao kako se na ovaj način, kroz monografski pristup i naučnu valorizaciju svijetu želi predstaviti neiskrivljena istina o događajima u Prijedoru tokom 1992. godine. “Na ovaj način podastiremo širinu i obim zločine genocida kojeg su doživjeli prijedorski Bošnjaci i Hrvati. Ovo djelo ne poziva na osvetu nego šalje univerzalnu civilizacijsku poruku svijetu da se ovako strašni zločini genocida nikome i nikada ne ponove.”, istakao je dr. Begić.

Monografiju je izdao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Kao trajni dokument, monografija je podsjetnik na planski zločin nad Bošnjacima i Hrvatima na području prijedorske općine, mada ga pojedini pokušavaju umanjiti i stvoriti lažnu sliku. Monografija je dokaz dešavanja koja ne smiju pasti u zaborav radi budućih generacija koje moraju znati istinu, poruka je upućena s ove promocije.

Građanima Sanskog Mosta, koji su se u velikom broju odazvali na ovu promociju, zahvalio se Edin Ramulić u ime promotora, a među slušateljima su bile i značajne ličnosti društvenog života USK-a poput premijera gosp. Izudina Saračevića, direktora Mujeza USK-a gosp. Nijazija Maslaka, glavnog imama Medžlisa IZ S. Most, Husein ef. Kovačevića i drugi gosti.

(nasevijesti.com)

Procitano 8019 puta

S5 Box