Sadržaj iz rubrike Historija
srijeda, 02 Mart 2016 00:00

Prva islamska republika u svijetu osnovana je 1956. godine

Ocijeni...
(1 glasova)

pakistan4Današnja država Pakistan nastala je 1947. godine. Prije toga bila je dijelom Britanske Indije. Nakon što pokret otpora protiv britanske kolonijalne vlasti urodio plodom, većinsko muslimansko stanovništvo Britanske Indije dobilo je državu Pakistan, a većinsko hinduističko stanovništvo Indiju. I nakon osamostaljenja nastavljene su borbe oko podjele između Indije i Pakistana. Tada se država sastojala od zapadnog i istočnog dijela koji su bili teritorijalno razdvojeni. Od zapadnog Pakistana nastao je današnji Pakistan, a od istočnog današnji Bangladeš (1971.).

Dana 29. veljače 1956. proglašena je Islamska republika Pakistan – prva islamska republika u svijetu. Islamska republika je mješavina republike i teokratije. Svi zakoni temelje se na šerijatskom pravu, a vjerski poglavari imaju veće ovlasti od državnih.

Na području današnjeg Pakistana razvila se jedna od najstarijih svjetskih civilizacija. Danas je nazivamo Indskom civilizacijom, čije pismo još nije dešifrirano. Najpoznatiji lokaliteti su Harappa  i Mohendžo Daro. Ova je civilizacija nastala sredinom trećeg tisućljeća prije nove ere, a nestala je oko 1800. p.n.e. iz nepoznatih razloga.

 

(povijest.hr)

Procitano 8361 puta

S5 Box