Sadržaj iz rubrike Historija
petak, 03 Juni 2016 00:00

U Sarajevu izložen prepis Kur'ana iz 1513.

Ocijeni...
(1 glasova)

kuran1U okviru Međunarodnog dana arhiva – Sedmice arhiva, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena izložba “Rukopisi Kur’ana” iz Orijentalne zbirke Historijskog arhiva, javlja Anadolija.

Prema riječima direktora Historijskog arhiva Sarajevo Fuada Ohranovića, obzirom da se Sedmica arhiva ove godine podudarila sa prvom sedmicom ramazana, Historijski arhiv odlučio je izložiti jednu od svojih najvrednijih i najstarijih zbirki.

“U ovoj zbirci nalaze se rukopisi Kur’ana, među kojima je najstariji sa prijelaza iz 14. u 15. stoljeće. Ovdje u biblioteci izloženo je oko 20 primjeraka rukopisa Kur’ana. Najstariji kojem je poznata godina je prepis Kura’ana iz 1513. godine. Posjetioci imaju priliku vidjeti rukopise Kur’ana iz 16, 17, 18. i 19. stoljeća. Radi se o rukopisima koji su pretežno ukrašeni zlatnim motivima, pogotovo prvih nekoliko stranica i zadnje sure u Kur’anu”, rekao je Ohranović.

Vrhunski kaligrafski rad

Dodao je kako se radi o značajnim prepisima Kur’ana, te istakao kako izložba svjedoči o tradiciji pismenosti, tragu kulture koja je na ovim prostorima postojala stoljećima.

Bibliotekar i jedan od organizatora izložbe Haso Popara istakao je da izložba prikazuje vrhunski kaligrafski rad ondašnjih kaligrafa, u periodu od kraja 15. do 20. stoljeća.

“Jedan od tih vrhunskih kaligrafa je Derviš Mustafa Mevlevi. Kada je Evlija Čelebija posjetio Sarajevo 1660. godine, boraveći u Mevlevijskoj tekiji na Bentbaši, zapisao je da derviš Mustafa Mevlevi ima prekrasan rukopis. A on je bio umjetnik, muzičar, plesač i kaligraf”, kazao je Popara, te dodao: "Istraživanjem njegove biografije, prošle godine je utvrđeno da se jedan njegov prijepis Mushafa iz 1657. godine čuva u biblioteci kralja Abdulaziza u Medini.”

Međunarodni dan arhiva je prvi put obilježen 9. juna 2008. godine, a Historijski arhiv Sarajevo se 2011. godine pridružio svjetskoj arhivskoj zajednici u obilježavanju ovog datuma.

 

(Agencije)

Procitano 7226 puta

S5 Box