Sadržaj iz rubrike Historija
petak, 08 Juli 2016 00:00

Sanski Most: Džuma-namaz na Musalli u Donjem Kamengradu

Ocijeni...
(0 glasova)

musalakamengradNa Musalli Sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu danas je klanjan džuma-namaz čime je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2016“ koje je trajala u proteklih pet dana, te obilovala nizom prigodnih sadržaja.

Ovome činu prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog života naše zemlje. Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika i defileom kroz uži centar Sanskog Mosta. Povorku učesnika manifestacije pratio je i pozdravio veliki broj građana, a ove godine posebna atrakcija bili su konjanici i kočije koji su pristigli iz više bh gradova kako bi uveličali manifestaciju. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu.

Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a za najljepši izabran je Ajvaz Dedin bajrak kojeg je nosio Tahir Hadžiabdić iz Prusca. Najopremljeniji bajraktar je Selvir Bajrić iz Hamzibegovog džamata, najopremljeniji konjanik Aziz Šehović iz Brčkog, koji je u Sanski Most došao sa deset konja, dok najljepša kočija pripada Izetu Hasiću iz džemata Pobriježje.

Priznanja nagrađenima dodijelio je direktor manifestacije “Musalla 2016”, Mirsad ef Spahić, koji je istakao kako je džuma namaz kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. „Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu i misionara Sultana Mehmeda Fatiha. Zadovoljni smo dolaskom brojnih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, Irana, Turske i drugih zemalja.“, istakao je efendija Spahić. Na početku zvaničnog dijela programa prisutne je pozdravio načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda.

Glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević je govoreći o istorijskom i civilizacijskom značaju Musalle, istakao kako ona označava prvi susret Bošnjaka sa islamom. „Dolazak Sultan Mehmeda Fatiha na ove prostore važan je za cijelu Bosansku Krajinu, ali i našu zemlju i mi smo ponosni što u ovom postratnom periodu pune dvije decenije organizujemo i unapređujemo ovu manifestaciju. Sem, toga, u okviru manifestacije želimo ponuditi niz kvalitetnih vjerskih, kulturnih, pa i naučnih i drugih sadržaja. Smatramo da smo uspjeli u tome i svake godine činimo pomake.“, istakao je efendija Kovačević. Bihaćki muftija, Hasan efendija Makić je također govorio o važnosti ove i drugih manifestacije koje profiliraju duhovni i kulturni identitet Bošnjaka muslimana. Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je redanje u safove a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu-namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina, a stekao se utisak kako je ove godine ovom svečanom činu prisustvovao najveći broj vjernika.

Klanjanje džuma namaza predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Mensur efendija Malkić, inače imam Begove džamije u Sarajevu i direktor Gazi Husref begove medrese, podsjetivši na potrebu povratka vjeri i moralnim načelima koji su njen sastavni dio. „Islamskoj zajednici je veoma stalo do ove manifestacije i meni je zadovoljstvo što sam danas ovdje sa vama. Čast mi je da sam na istom mjestu gdje je Sultan Mehmed Fatih klanjao džuma namaz i tako donio nur islama na ove prostore. Poruka Musalle nama muslimanima je da živimo međusobno u što boljim odnosima, ali i da održavamo dobre međuljudske odnose i sa našim komšijama koji nisu muslimani.“, istakao je efendija Malkić.

On je istakao kako Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka te označava povratak korijenima islamske vjere. Manifestacija “Musalla” njeguje naš prvi susret s Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak Islama. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i mimber iz 15. vijeka.

 

(akos.ba)

Procitano 8081 puta

S5 Box