Sadržaj iz rubrike Historija
ponedjeljak, 15 Avgust 2016 00:00

Nanićeve gazije: Prije 24 godine formirana 505. viteška bužimska brigada

Ocijeni...
(0 glasova)

nanic1Prošle su 24 godine od formiranja 105. bužimske udarne krajiške brigade. Za komandanta je tog 15. avgusta 1992. godine postavljen krajiški heroj i „zlatni ljiljan“ Izet Nanić, piše novinska agencija Patria.

Reorganizacijom Petog korpusa i jedinica, brigada kasnije dobija naziv 505. bužimska brigada.

Za vrijeme agresije na BiH, 505. viteška bužimska brigada je imala 462 poginula, 2.514 ranjenih i 189 nestalih ili zarobljenih boraca, 51 borac nosilac je „zlatnog ljiljana“.

Pod vodstvom Izeta Nanića, 505. Bužimska brigada istakla se u brojnim borbama protiv Vojske RS i „abdićevaca“.

Među brojnim akcijama u kojima su učestvovale Nanićeve gazije, bila je „Breza '94” kojom je osujećen napad agresora na tzv. bihaćki džep. Vojska RS je danonoćno vršila artiljerijsko-tenkovsko-pješadijske napade posebno na linije odbrane 505. bužimske viteške brigade.

Srpsku vojsku predvodio je lično haški optuženik Ratko Mladić. Snage pod njegovom komandom 12. septembra 1994. godine krenule su u najjači napad u rejonu Sipa i Križa.

Tenkovi VRS zaustavljeni su tek na samim rovovima 505. bužimske brigade. Istovremeno, elitne jedinice Petog korpusa napadaju Mladićeve snage s boka i probijaju linije koje su držale njegovi vojnici. Mladićeve jedinice su uz velike gubitke bile primorane na povlačenje pred udarima „sile nebeske“.

Slobodarski dani viteškog grada Bužima

Mjesec avgust svake godine poseban je za Bužim. Od 4. do 15. avgusta traje manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Legenardni komandant 505. bužimske brigade i jedan od najvećih heroja Krajine poginuo je 5. avgusta 1995. godine. Krenuo je s Ćorkovače u proboj i spajanje s Hrvatskom vojskom u smjeru Dvora na Uni. Posljednja Nanićeva naredba bila je:

-Znate svi zadatak, cilj nam je spojiti se s Hrvatskom vojskom u Dvoru, ali, ako Hrvata ne bude u Dvoru, mi idemo u Kostajnicu. Uglavnom, spojit ćemo se. Sretno, poručio je svojim borcima Nanić.

Tog dana u 14,30 minuta ubijen je na području Ćorkovače iz neprijateljske zasjede.

(Saff.ba)

Procitano 7192 puta

S5 Box