Sadržaj iz rubrike Historija
nedjelja, 23 Oktobar 2016 00:00

Novi dokaz trgovine između Vikinga i islamske civilizacije

Ocijeni...
(0 glasova)

vikingPrsten koji datira od prije 1.000 godina novi je dokaz da je vikinška civilizacija imala trgovačke odnose sa islamskim svijetom.

Na iskopini jednog grobnog mjesta u Švedskoj, gdje u miru počiva osoba ženskog pola - pronađen je prsten na kojem je ugravirano "za Allaha" arapskim pismom.

Iako je od ranije poznato da su vikinzi znali obrađivati staklo - ovaj artefakt je dokaz da su vikinška i islamska civilizacija bile u poslovnim odnosima razmjene roba. Prsten je otkriven tokom iskopavanja na mjestu za koje se vjeruje da je vikinški trgovački centar, u centru Birke,u Švedskoj, a vjeruje se da potiče iz 1800 godine, prenosi Science News.

Prsten je napravljen od ljubičastog ametista - barem se tako vjerovalo, no on je suštinski od obojenog stakla, koje je tada bio jako egzotičan materijal.

Istraživači sa univerziteta u Stockholmu koristili su elektronski mikroskop kako bi utvrdili od čega je prsten napravljen, a 100 procentno je utvrđeno da je na njemu arapsko kufsko pismo.

Skandinavski narodi su trgovali sa staklenim objektima, tako da je vrlo moguće da su i sami gravirali imena bogova na staklo.

Drevni tekstovi u više navrata napominju mogućnost trgovine islamskog svijeta i Vikinga, no za to nikada nije bilo konkretnih dokaza - ili su jako rijetki.

Ovo je jedan od konkretnijih dokaza stare tvrdnje, piše u naučnoj studiji koju je objavio pomenuti časopis - a analiza prstena je dokazala da je prsten bio jako rijetko nošen.

Sam prsten napravljen je od srebra.

(N1)

Procitano 7094 puta

S5 Box