Sadržaj iz rubrike Historija
četvrtak, 26 Oktobar 2017 00:00

Otkriven Kur'an iz sedmog stoljeća

Ocijeni...
(0 glasova)

kuran7Profesori i istraživači Univerzitetske biblioteke u Tuebingenu u Njemačkoj objavili su da su otkrili jednu od najstarijih kopija Kur'ana iz perioda prvih dana pojave islama, javlja Anadolija.

Na osnovu opsežnih naučnih ispitivanja tri pergamenta svete muslimanske knjige, njemački istraživači su sa stepenom vjerovatnoće od 95,4 posto zaključili da je otkrivena kopija Kur'ana nastala u 7. stoljeću.

Njemački stručnjaci tvrde da je Kur'an nastao u periodu između 649. i 675. godine, odnosno od 20 do 40 godina nakon smrti Muhammeda a.s., posljednjeg poslanika prema islamskom učenju.

Istraživanje je provedeno saradnjom najprestižnijih njemačkih, francuskih i švicarskih istraživačkih instituta i akademija.

Tokom istraživanja su korištene najsavremenije tehnologije, što ovom otkriću daje poseban značaj i pouzdanost.

Primjerak iz kolekcije pruskog konzula

Pergamenti svete knjige su napisani kufskim pismom, odnosno stilom, jednim od najstarijih oblika arapskog pisma.

Analizirani rukopis je privukao veliku pažnju njemačkih naučnika zbog karakterističnog stila i formata.

Ovaj Kur'an se od 1864. godine nalazi u Univerzitetskoj biblioteci u Tuebingenu, kada je otkupljen iz kolekcije pruskog konzula Johanna Gottfrieda Wetzsteina, a jedan dio je dostupan i u digitalnoj verziji.

S druge strane, u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu nalazi se jedna od islamskih najstarijih relikvija - najstariji Kur'an na svijetu, poznat i kao Osmanov Kur'an, koji datira iz 7. vijeka.

Osmanov Kur'an je sastavljen u Medini, po nalogu Osmana, trećeg halife ili muslimanskog vladara.

Postoje mišljenja da je taj Kur'an pisan rukom trećeg halife Osmana.

Djelimični Kur'an koji se nalazi u palati Topkapi u Istanbulu se također smatra za još jedan od tih izvornih primjeraka svete muslimanske knjige i on je pod zaštitom UNESCO-a. 

(Agencije)

Procitano 5907 puta

S5 Box