Sadržaj iz rubrike Historija
subota, 20 Juni 2015 00:00

Činjenice o Drugom svjetskom ratu koje možda niste znali

Ocijeni...
(1 glasova)

drugisvjetskiratKada se priča o pobjedama u Drugom svjetskom ratu, o Njemačkoj se govori da je pobjeđivala zbog svoje visoke tehnologije i zbog vojske sa modernom mehanizacijom.

Ali to nije baš tako - bilo je i jačih od nje. Ova i još četiri činjenice rijetko kome su poznate.

1) Francuska je imala više tenkova, topova i ljudi od Njemačke kobne 1940. godine
Kada je Njemačka 10. aprila 1940. godine krenula u napad, samo je 16 od 135 divizija bilo mehanizovano, tj. imalo mehanizovani transport. Ostatak se oslanjao na konje i hod. Od saveznika samo je Francuska imala 117 divizija.

Osim toga, Francuska je imala i više topova: Njemačka je imala 7.738 topova, a Francuzi čak više od 10.000. Većina francuskih tenkova bila je veća, jače borbene moći i imala je bolji oklop od njemačkih "pancera".

2) Kopnene snage nisu bile prioritet u Ujedinjenom Kraljevstvu
Britanija je još prije početka rata odlučila da će glavne snage njene vojske biti vazdušne snage i mornarica. Tek poslije pada Francuske odlučili su da ojačaju i kopnene snage.

Sve do proljeća 1944. godine, prioritet oružanih snaga Britanije bilo je vazduhoplovstvo. Sama Britanija izgradila je tokom rata 132.500 aviona, što je zapanjujući uspeh imajući u vidu to da Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo ni u jednoj od bitaka nije imalo više od 750 lovaca.

3) Saveznički gubici brodova za snabdjevanje iznosili su samo jedan odsto
Saveznički gubici tokom Drugog svetskog rata u Sjevernom Atlantiku, na Arktiku i u nacionalnim vodama iznosili su samo 1,48 odsto. Ukupno je bilo 323.090 individualnih putovanja, a samo na 4.786 došlo je do potonuća. Od tog broja 2.562 broda su bila britanska. Tokom rata svakodnevno je plovilo oko 2.000 brodova.

4) Japanci su imali rakete-kamikaze
Nisu samo Njemci imali avione na raketni pogon tokom Drugog svjetskog rata. Poslije početnih pobjeda Japan nije mogao da drži korak sa tehnologijom SAD. Međutim, razvijena je "okha", raketa kojom je upravljao čovek i koja se koristila protiv savezničkih brodova. Nakon toga su kamikaze upravljale raketama.

Kada bi avion dostigao metu, ispustio bi raketu, a ona bi letjela prema brodu dok je pilot ne bi "upalio" i zaletio se brzinom većom od 800 kilometara na čas. Piloti "okhe" bili su poznati kao "jinrai butai". Samo tri saveznička broda su potopljena.

5) Izgubljeni lovac njemačkog vazduhoplovstva
Dok je "Messerschmit" razvijao "Bf-109", konkurentska kompanija "Heinkel" takođe je razvijala novi avion - "He-112". Prvi prototipi imali su slične karakteristike. Oba aviona letjela su brzinom većom od 550 kilometara na čas, ali je Heinkelov avion imao i nevjerovatan doseg od 1200 kilometara i još neke karakteristike koje su znatno bolje čak i od Messerschmitovog aviona Bf-110, koji je imao dva motora.

Ipak, Willy Messerschmit bio je partijski čovjek, a Gering je obožavao avion "Me-110", dok je Heinkel imao i "malo" jevrejske krvi, pa je njegov projekat brzo odbačen.

 

(vecernji.hr)

Procitano 8404 puta

S5 Box