Sadržaj iz rubrike Historija
ponedjeljak, 06 Juli 2015 00:00

Gazi Husrev-bega džamija je prva u svijetu dobila električno osvjetljenje 1898.

Ocijeni...
(2 glasova)

dzamija14Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu je zbog svoje veličine i privlačnosti jedan od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Izgrađena 1530. godine, džamija je zadužbina Gazi Husrev-bega, vladara bosanskog Sandžaka. Projektovao ju je Ajem Esir Ali iz Tibrisa, jedan od najvećih istambulskih arhitekata, a gradili su je dubrovački majstori.

U sjeni džamije i stoljetnih lipa su dva turbeta, u kojima je 1541. godine ukopan Gazi Husrev-beg i njegov zatočenik i kasnije prijatelj, dalmatinac Murad-beg Tardić. Nedaleko od džamije je sahat-kula i medresa.

U 16. vijeku, kada je izgrađena, Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za urbani razvoj Sarajeva i jedan je od najznačajnijih objekata iz bogate ostavštine Gazi Husrev-bega. To je prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje 1898. godine.

Gazi Husrev-bega džamija, kao i većina drugih na teritoriju Bosne i Hercegovine, oštećena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, od strane srpskog agresora.

Ponovo je renovirana 6. jula 1998. godine novčanom donacijom Vlade Kraljevine Saudijske Arabije, piše NAP.

(NAP)

Procitano 8889 puta

S5 Box