Sadržaj iz rubrike Historija
četvrtak, 17 Septembar 2015 00:00

Kako je svemirski program u Sovjetskom Savezu zamjenio religiju

Ocijeni...
(2 glasova)

gagarinU Sovjetskom savezu je od sredine 20. vijeka žeđ za razotkrivanjem svemira zamjenila religiju. Kult nauke u potpunosti je zamjenio vjeru, a Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru, bio je obožavan kao bogolika figura.

Titanijumski spomenik Gagarinu u Moskvi koji je napravio vajar Pavel Bondarenko predstavlja stub visok 42 metra na čijem se vrhu nalazi figura kosmonauta u pozi sličnoj Isusu Hristu u Rio de Žaneiru.

Između pedesetih i sedamdesetih godina, umesto religijskih svetkovina u Rusiji su se proslavljala naučna otkrića, a čak su organizovani festivali vezani za istraživanje svemira. I arhitektura u Rusiji je u ovom razdoblju prošla kroz “kosmički period”.

Svemirski program bio je predstavljan kao fantastični rezultat proletarijata, a u prilog toj tezi išla je i umjetnost. Tako je film “Mjesec” iz 1965. Pavela Klušanceva predstavljao budućnost u kojoj sovjetski narod živi u miru i slozi na kolonizovanom Mesecu, zahvaljujući tehnološkom napretku koji im je omogućio komunizam.

Rusija je tada bila dosegla zvijezde.

Kako bi se pojačala propaganda, svemirski program počeo je da se oslikava i u popularnoj kulturi.

Međutim, danas je entuzijazam vezan za proučavanje svemira splasnuo. Kult nauke postao je stvar prošlosti. Ove godine Međunarodni dan proučavanja svemira “pao” je na pravoslavni Uskrs 12. aprila, a ovog puta sukob nauke i religije u Rusiji podvučen je ironijom.

Internetom je počeo da se širi “Dan Uskrsonautike” na kojem se vidi kako je tradicionalni ruski uskršnji hljeb ofarban tako da predstavlja portret Jurija Gagarina, okružen uskršnjim jajima ošaranim motivima Međunarodne svemirske stanice, Mjeseca i Zemlje.

 

(nasevijesti.com/Guardian)

Procitano 8076 puta

S5 Box