Sadržaj iz rubrike Historija
četvrtak, 22 Oktobar 2015 00:00

Muhammed ibn Musa Al Havarizmi veliki naučnik i metematičar

Ocijeni...
(3 glasova)

naukaDok mnogi osnovci, koji se bore kroz časove matematike, ne pridaju posebnu važnost algebri, ona je jedan od najbitnijih doprinosa muslimanske Zlatne ere današnjem svijetu. Razvio ju je veliki naučnik i matematičar Muhammed ibn Musa Al Havarizmi, koji je živio od 780. do 850. godine u Perziji i Iraku.

U svom monumentalnom djelu Al-Kitāb al-mukhtaṣar fī ḥisāb al-jabr wa-l-muqābala, on je uspostavio četiri osnovna principa algebarskih jednadžbi. Naziv knjige sadrži riječ ‘al džabr’ (završetak), od čega je i izvedena latinska riječ ‘algebra’. U knjizi Al Havarizmi objašnjava kako koristiti algebarske jednačine sa nepoznatom varijablom kako bi se riješili problemi iz svakodnevnog života, kao što su računanje zekata i raspodjela imovine.

Njegovi razlozi za razvijanje algebre su sadržani u želji da olakša izračune propisane islamskim pravom u vremenu bez kalkulatora i računara.

Al Hvarizmijeva djela su u Evropi prevedena na latinski početkom drugog milenijuma, kada je bio poznat kao ‘Algoritmi’. Bez njegovog rada na planu razvijanja algebre, moderna matematička praksa, kao što je inžinjerstvo, bila bi nezamisliva.

Njegovi radovi su korišteni kao udžbenici na evropskim univerzitetima stotinama godina nakon njegove smrti.

 

(bir.ba)

Procitano 12349 puta

S5 Box