Sadržaj iz rubrike Kolumne
petak, 16 Oktobar 2020 00:00

Klaus Schwab: Preispitati vrijednosti neoliberalnog kapitalizma

Ocijeni...
(0 glasova)

svjetskaekonomijaPredsjednik Svjetskog ekonomskog foruma smatra da svijet mora preispitati kapitalizam kakav danas poznaje.
Jedini prihvatljiv odgovor na takvu krizu je provođenje 'velikog resetiranja' naših ekonomija, politike i društava

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Schwab smatra da svijet u post-COVID eri mora preispitati kapitalizam kakav danas poznaje i iznova procijeniti vrijednosti neoliberalne ekonomije, koje su prije pandemije korona virusa smatrane svetinjama.

"Nijedan događaj od kraja Drugog svjetskog rata nije imao tako dubok globalni uticaj kao COVID-19. Pandemija je pokrenula krizu u javnom zdravstvu i ekonomiji, u razmjerama koje nisu viđene generacijama i pogoršala sistemske probleme poput nejednakosti i pozicioniranja velikih sila", piše Schwab u autorskom tekstu objavljenom na sajtu WEF-a.

Jedini prihvatljiv odgovor na takvu krizu je, dodaje, provođenje "velikog resetiranja" naših ekonomija, politike i društava.

Iskorak ka smanjenju siromaštva

"Zapravo, ovo je trenutak za ponovnu procjenu vrijednosti koje su smatrane svetinjama u sistemu prije pandemije, ali i za odbranu određenih trajnih vrijednosti. Zadatak koji nam predstoji je da sačuvamo dostignuća iz proteklih 75 godina u održivijem obliku", navodi Schwab.

Ističe da je svijet poslije Drugog svjetskog rata postigao neviđeni iskorak ka smanjenju siromaštva i smrtnosti djece, produženju očekivanog životnog vijeka i širenju pismenosti, uz ocjenu da se ono što je doprinijelo progresu čovječanstva mora ponovo braniti.

Schwab napominje da svijet mora ostati fokusiran na "Četvrtu industrijsku revoluciju" i digitalizaciju bezbroj ekonomskih aktivnosti, primjećujući da je dosadašnji tehnološki napredak omogućio da se iznađu odgovori na krizu.

Zalaže se za nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj, obrazovanje i inovacije, ali upozorava da je važno da se onemogući zloupotreba tehnologije.
Preispitati neoliberalnu ideologiju

"Ali, ostali standardi našeg globalnog ekonomskog sistema morat će se preispitati otvorenog uma. Prvenstveno neoliberalna ideologija. Fundamentalizam slobodnog tržišta nagrizao je prava radnika i ekonomsku sigurnost, pokrenuo trku u deregulaciji do krajnjih granica, urušio poresku politiku i stvorio globalne monopole", piše Schwab.

Ponavlja da će postojeća pravila trgovine, oporezivanja i konkurencije koja su zasnovana na neoliberalizmu morati biti revidirana, jer, kako upozorava, ako se to ne desi, mogu se očekivati protekcionističke politike i one koje stvaraju gubitke.

"Moramo preispitati našu kolektivnu posvećenost kapitalizmu kakav danas poznajemo. Jasno je da ne smijemo isključiti motore ekonomskog razvoja. Znatan dio društvenog napretka duguje se preduzetništvu i stvaranju bogatstva, što je podrazumijevalo preuzimanje rizika i inovativno poslovanje. Treba nam tržište koje će omogućiti efikasnu raspodjelu resursa, efikasnu proizvodnju i usluge, posebno imajući u vidu suočavanje s klimatskim promjenama", kontatira Schwab.

'Zahtjev za novi tip kapitalizma'

Smatra da ljudi ne traže više proizvoda i kvalitetnije proizvode, već žele kompanije koje doprinose javnom dobru.

To je nazvao fundamentalnom potrebom i sve prisutnijim zahtjevom za novim tipom kapitalizma.

"Da bismo preispitali kapitalizam, moramo preispitati ulogu korporacija", dodaje on.

Za predsjednika WEF-a pandemija korona virusa je pokazala da vlasti, kompanije i civilno društvo ne mogu samostalno djelovati da bi odgovorili na globalne izazove.

Zato je pri stavu koji nalaže saradnju javnog i privatnog sektora, a važnim smatra da u promjene budu uključene i mlade generacije.

(Agencije)

Procitano 1338 puta

S5 Box