Video sadržaj
četvrtak, 05 Mart 2020 00:00

VIDEO: Novi migrantski val i rat u Siriji

Ocijeni...
(0 glasova)

imigranti1Uoči sastanka predsjednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdoğana, najavljenog za četvrtak, rastu tenzije između te dvije zemlje zbog vojnih akcija u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu pobunjenika u Siriji. Od kada su počele demonstracije protiv Assadovog režima 2011. godine, situacija se više puta mijenjala.

Rusija od 2015. aktivno podržava vladu u Damasku u njenim naporima da ponovno uspostavi kontrolu nad cijelom zemljom. Istovremeno, Rusija je privukla Tursku u svoju orbitu zbog njenih loših odnosa s Evropskom unijom i NATO savezom. Ankara i Moskva međusobno se optužuju za eskalaciju sukoba.

Kako bi izvršila pritisak na Evropsku uniju, Turska je otvorila granice za izbjeglice koje su godinama na njenoj teritoriji, a sada su krenule prema Evropi. Novi sukobi izbili su danas na tursko-grčkoj granici. Migranti su bacali kamenje na grčke policajce, koji su na njih ispaljivali suzavac. Šta će donijeti naredni dani za Kontekst govore profesor Joseph Kaminski s Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Jahja Muhasilović, stručnjak za Tursku, te novinar i aktivista Refik Hodžić.

Emisiju vodi Marina Riđić, uredio Harun Karčić.

(AJBalkans)

Procitano 2124 puta

S5 Box