Vijesti iz BiH
srijeda, 12 Februar 2020 00:00

Vlast i opozicija iz RS zajedno odlučili: Blokada svih odluka na nivou BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

nsrsPredsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Ona je rekla i da je zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS.

"Donijeli smo jednoglasno dva zaključka. Prvi je da učesnici sastanka su saglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. Broj dva, učesnici sastanaka saglasni su da je hitno potrebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima", rekla je Cvijanović.

Ovo je reakcija na odluku Ustavnog suda BiH Ustavni sud BiH koji je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku u kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na sastanku u Palati predsjednice RS prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici.

Na sastanku su predsjednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministar pravde RS Anton Kasipović, predsjednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman, predstavnici RS u institucijama BiH, vladajućih i opozicionih partija u Srpskoj. U ime PDP sastanku je prisustvovao lider stranke Branislav Borenović, a SDS predstavlja zamjenik predsjednika Rado Savić.

(6yka.com)

Procitano 1096 puta

S5 Box