Vijesti iz BiH
petak, 13 Mart 2020 00:00

Nakon Hrvatske, ni Slovenija ne dozvoljava prolaz kamionima iz BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

kamionNakon Hrvatske i Slovenija je zatvorila svoje granice sa Italijom zbog čega su kamioni iz Bosne i Hercegovine, koji prevoze robu u Italiju i iz te države blokirani na granici i nije im dopušteno saobraćati kroz ove dvije države.

Potvrdio je ovo uza BUKU portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima sada već imamo ozbiljan problem, štete se uvećavaju iz minuta u minut.
To je bio razlog što su juče uputili inicijativu Vladi RS i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH da u što kraćem roku stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoji i Sloveniji, kako bi se po uzoru na druge zemlje omogući nesmetan protok robe.

"Imamo ozbiljan problem zbog toga jer su Hrvatska, a sada i Slovenija, zabranila ulaz licima koja su proteklih dana boravili u Italiji i sada moraju provesti 14 dana na čekanju u karantinu. Sada je jako važno da se omogući nesmetan protok robe, kao i kroz Italiju gdje je samo sugerisano vozačima da se ne zaustavljaju osim u slučaju nužde i da tada ne prilaze drugim ljudima. Apsolutno podržavamo da se realizuju sve mjere zaštite i zdravstvene kontrole na ulasku u ove države, ali se mora naći model kako da se obezbijedi da roba pređe preko grance i teritorija sada već dvije države. Štete u domaćoj privredi se već sada povećavaju iz minuta u minut i ukoliko se u najkraćem roku ne bude došlo do prometovanja robe veliki dio preduzeća biće prinuđen da zatvori proizvodnju, a toće značiti samo jedno- dodatni kolaps”, istakao je Blagojević za BUKU podsjećajući da je ukupan obim razmjene Republike Srpske sa Italijom prošle godine bio je nešto malo manji od milijardu i 300 miliona maraka, od toga je izvoz bio oko 568 miliona, a uvoz oko 713 miliona maraka. Ove brojke su Italiju stavile na drugo mjesto po važnosti kada je u pitanju obim spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske.

U juče upućenoj inicijativi, između ostalog, privrednici iz RS, traže da bude omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu.

“U vezi sa svim navedenim potrebno je da se formiraju krizni štabovi na nivou RS i BiH koji će pratiti stanje i donositi adekvatne mjere u najkraćem mogućem roku kada je u pitanju privreda , ali da i informišu javnost o koracima koje poduzimaju”, zaključio je Blagojević.

(6yka.com)

Procitano 1118 puta

S5 Box