Vijesti iz BiH
petak, 17 April 2020 00:00

Trebinje daje besplatno sjeme i zemljište za sijanje

Ocijeni...
(0 glasova)

trebinjeNa području grada Trebinja infekcija novog virusa korona potvrđena je kod deset građana, od kojih je njih troje smješeno u trebinjsku Bolnicu, a sedmoro u karantin u Studentski centar.
Njihovo trenutno zdravstveno stanje je stabilno.

Za sada se, kažu u kabinetu gradonačelnika, ne može sa sigurnošću govoriti o veličini klastera, s obzirom na to da su jutrošnji rezultatui testa za 33 građana Trebinja bili negativni na novi virus korona, nadležni epidemiolozi i dalje sprovode epidemiološku istragu.

Grad Trebinje je, inače, među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH uveo brojne preventivne mjere uslijed globalne pandemije novog virusa korona –Kovid 19, a prvo zasjedanje Štaba za vanredne situacije bilo je 26. februara. Većina mjera je uvedena tokom marta, tako da, pojavom prvom lica koje je zaraženo novim virusom korona 10. aprila, gradski Štab za vanredne situacije nije imao nijednu mjeru koju do tada već nije donio.

“Građani Trebinja u velikoj mjeri poštuju preventivne mjere, a nadležni organi svakodnevno vrše kontrolu sprovođenja mjera. U ovoj sedmici sankcionisano je 20 lica koja nisu poštovala mjeru zabrane javnog okupljanja, a privremeno je bilo zatvoreno i nekoliko prodajnih objekata u kojima nisu poštovane preventivne mjere”, kaže za BUKU, Božo Morić iz informativne službe kabineta gradonačelnika Trebinja.

Naglašava i da će globalna pandemija novog virusa korona, svakako, ostaviti značajne posljedice i po trebinjsku privredu, prvenstveno kod mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i po trebinjski turizam, s obzirom na to da veliki broj ovih pravnih subjekata nije radio oko 15 dana u martu i, po svim prilikama, neće raditi cijeli april.

Tu su i ugostiteljski i smještajni kapaciteti, kod kojih su otkazana noćenja za april, a uveliko traje i otkazivanje planiranih noćenja za maj.

Međutim, odlukom republičkog Štaba za vanredne situacije, radnicima iz ugroženih djelatnosti u aprilu će biti uplaćeni doprinosi, a u maju minimalna neto plata sa doprinosima.
Konkretna visina štete u novčanim sredstvima još uvijek nije poznata, ali, naglašava Morić, prema prvim procjenama, ona je višemilionska.

Besplatne parcele i sjemena

Prepoznavajući uticaj ove pandemije, Grad Trebinje je, posredstvom svog Agrarnog fonda, među prvima u Republici Srpskoj dao na besplatno korišćenje obradive površine za sadnju povrtlarskih kultura, te podijelio sjemenski materijal za krompir, luk i grašak. Na besplatno korišćenje je dato ukupno 30 dunuma obradivih površina, za koje se prijavilo 42 Trebinjaca. Podijeljeno je i 377 sjemenskih paketa i to građanima iz gradskih mjesnih zajednica. Paket je činilo 25 kilograma krompira, tri kilograma luka i jedan kilogram graška.

Agrarni fond će, ističe Morić, u narednim danima podijeliti i rasad paprike i paradajza za oko 150 Trebinjaca, koji je proizveden u sopstvenim plastenicima.
Agrarni fond je i na oko 350 dunuma obradive zemlje, za svoje potrebe, zasadio krompir, luk, grašak i žitarice.

“Kao preventivna mjera, posredstvom mjesnih zajednica, svako domaćinstvo u Trebinju dobiće dva para rukavica i po dvije maske. Podjela je već počela i treba da bude završena u narednih nekoliko dana. Grad Trebinje je svojim ljudskim i materijalnim resursima sproveo tri dezinfekcije svih stambenih zgrada na području grada, kao i pet dezinfekcija javnih površina”, naglašava Morić i upućuje posebnu zahvalnost svim radnicima i volonterima koji su do sada učestvovali u sprovođenju i kontroli preventivnih mjera, ali i svim sugrađanima koji poštuju preventivne mjere, čuvajući na taj način svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Na kraju je dodao da sa ciljem preventivnog djelovanja, svi stariji sugrađani imaju mogućnost da pozovu besplatan broj 121, kako bi im volonteri ili radnici Gradske uprave na kućnu adresu dostavili potrebne namirnice ili lijekove.

(6yka.com)

Procitano 1174 puta

S5 Box